Alap recept, ami így minden nélkül is
nagy kedvenc, de vannak opciói. Azokat is hoztam.
Hozzávalók:
egy 12 muffinos sütőhöz
Száraz anyagok:
- 3 bögre liszt (360 gr vagyis kb 35 dkg)
- 1 bögre cukor (200 gr vagyis 20 dkg)
- 1 evőkanál sütőpor (kb 1 csomag)
- 1/2 kiskanál szódabikarbóna
- 1/2 kiskanál só
Nedves anyagok:
- 1 és 1/2 bögre tej, esetleg alacsony zsírtartalmú joghurt (3.6 dl)
- 2 nagy tojás
Kell még:
- 10 dkg vaj
Előkészítés:
Melegítsük a sütőt 190 fokra, és
kenjük ki zsiradékkal (olajjal) a muffin formákat.
Olvasszuk meg a vajat, és hagyjuk
kicsit hűlni.
Elkészítés:
Keverjük össze a száraz anyagokat
egy nagyobb tálban.
Habverővel keverjük el a tojást és
a tejet vagy a joghurtot egy kisebb tálban, ezek a nedves anyagok.
A nedves anyagokat szilikon lapáttal
vagy fakanállal keverjük bele a száraz anyagba. Ha majdnem
elkeveredett, öntsük bele az olvasztott de már nem forró vajat.
Óvatosan, inkább beleforgatva keverjük, mint ahogy a piskótába szoktuk keverni a tojásfehérjét, és éppen csak addig, amíg elkeveredett. Semmiképpen ne keverjük túl.
Osszuk el a tésztát a muffin
formákban egyenlően. Süssük tűpróbáig, vagyis kb 25-30 percig. Ha kisült, vegyük ki, és hagyjuk még
5 percig a tepsiben a muffinokat, majd tegyük őket rácsra, hogy
alul is, fölül is egyenletesen hűljenek.
Változatok az alap receptre:
Citromos-mákos
A száraz anyaghoz adjunk 3 evőkanál
(NEM darált) mákot, a nedves anyagba pedig egy fél citrom reszelt
héját. Mialatt a muffin sül, összemelegítünk 4 evőkanál
cukrot és 4 evőkanál frissen facsart citromlevet, kb 3 percig lassan forraljuk, amíg kicsit szirupos nem lesz. A meleg sziruppal kenjük meg a meleg
muffinok tetejét.
Kávés-csokicsipszes
A nedves anyaghoz adjunk 3 evőkanál
instant kávé port. A kész muffin-tésztába pedig keverjünk 5 dkg
csokicsipszet.
Citromos-áfonyás
1 és 1/2 bögre (15 dkg) kék áfonyát
keverjünk lisztbe, hogy a gyümölcs szemeket a liszt befogja. Így nem süllyednek majd le a muffin aljára. Keverjük a lisztes
gyümölcsöt a kész alap tésztába.
Míg a muffin sül keverjünk össze 8
evőkanál cukrot, 1 evőkanál reszelt citromhéjat egy tálban.
Egy edényben melegítsünk össze 4
evőkanál cukrot és 4 evőkanál citromlét, Óvatosan forraljuk kb 4 percig, hogy kissé besűrűsödjön. Amikor a muffinok kihűltek, ecseteljük be a tetejüket a citromos sziruppal, majd
mártsuk be a bekent felületet a citromhéjas cukorba.
Mandulás-málnalekváros
Tegyünk 1/2 kiskanál mandula aromát
a nedves anyagba. A kész tésztából először minden egyes
muffin-formába tegyünk 2-2 evőkanállal, erre tegyünk 1-1 kiskanál
málnalekvárt, majd osszuk el a megmaradt tésztát a formákba.
Kb. 4 evőkanélnyi málnalekvárra lesz szükség.
Diós-banános
A száraz anyagba cukor helyett
ugyanannyi barna cukrot teszünk. Adjunk hozzá 1/2 kiskanál őrölt szerecsendiót is. Keverjünk a tésztába 1 és 1/2 bögre apróra
vágott banánt és 1/2 bögre pirított durvára tört mandulát.
Diós-narancsos-tőzegáfonyás
Adjunk 1 kiskanál reszelt narancshéjat
a nedves anyagba. A tésztába keverjünk 1 és 1/2 bögre (friss
vagy fagyasztott) tőzegáfonyát és 3/4 bögre pirított, durvára
tört dióbelet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése