2020. július 8., szerda

Muffin


Alap recept, ami így minden nélkül is nagy kedvenc, de vannak opciói. Azokat is hoztam.



Hozzávalók:
egy 12 muffinos sütőhöz

Száraz anyagok:

  • 3 bögre liszt (360 gr vagyis kb 35 dkg)
  • 1 bögre cukor (200 gr vagyis 20 dkg)
  • 1 evőkanál sütőpor (kb 1 csomag)
  • 1/2 kiskanál szódabikarbóna
  • 1/2 kiskanál só

Nedves anyagok:

  • 1 és 1/2 bögre tej, esetleg alacsony zsírtartalmú joghurt (3.6 dl)
  • 2 nagy tojás

Kell még:

  • 10 dkg vaj


Előkészítés:
Melegítsük a sütőt 190 fokra, és kenjük ki zsiradékkal (olajjal) a muffin formákat.
Olvasszuk meg a vajat, és hagyjuk kicsit hűlni.

Elkészítés:
Keverjük össze a száraz anyagokat egy nagyobb tálban.

Habverővel keverjük el a tojást és a tejet vagy a joghurtot egy kisebb tálban, ezek a nedves anyagok.

A nedves anyagokat szilikon lapáttal vagy fakanállal keverjük bele a száraz anyagba. Ha majdnem elkeveredett, öntsük bele az olvasztott de már nem forró vajat. Óvatosan, inkább beleforgatva keverjük, mint ahogy a piskótába szoktuk keverni a tojásfehérjét, és éppen csak addig, amíg elkeveredett. Semmiképpen ne keverjük túl.

Osszuk el a tésztát a muffin formákban egyenlően. Süssük tűpróbáig, vagyis kb 25-30 percig. Ha kisült, vegyük ki, és hagyjuk még 5 percig a tepsiben a muffinokat, majd tegyük őket rácsra, hogy alul is, fölül is egyenletesen hűljenek.

Változatok az alap receptre:

Citromos-mákos

A száraz anyaghoz adjunk 3 evőkanál (NEM darált) mákot, a nedves anyagba pedig egy fél citrom reszelt héját. Mialatt a muffin sül, összemelegítünk 4 evőkanál cukrot és 4 evőkanál frissen facsart citromlevet, kb 3 percig lassan forraljuk, amíg kicsit szirupos nem lesz. A meleg sziruppal kenjük meg a meleg muffinok tetejét.

Kávés-csokicsipszes

A nedves anyaghoz adjunk 3 evőkanál instant kávé port. A kész muffin-tésztába pedig keverjünk 5 dkg csokicsipszet.

Citromos-áfonyás

1 és 1/2 bögre (15 dkg) kék áfonyát keverjünk lisztbe, hogy a gyümölcs szemeket a liszt befogja. Így nem süllyednek majd le a muffin aljára. Keverjük a lisztes gyümölcsöt a kész alap tésztába.

Míg a muffin sül keverjünk össze 8 evőkanál cukrot, 1 evőkanál reszelt citromhéjat egy tálban.
   Egy edényben melegítsünk össze 4 evőkanál cukrot és 4 evőkanál citromlét, Óvatosan forraljuk kb 4 percig, hogy kissé besűrűsödjön. Amikor a muffinok kihűltek, ecseteljük be a tetejüket a citromos sziruppal, majd mártsuk be a bekent felületet a citromhéjas cukorba.

Mandulás-málnalekváros

Tegyünk 1/2 kiskanál mandula aromát a nedves anyagba. A kész tésztából először minden egyes muffin-formába tegyünk 2-2 evőkanállal, erre tegyünk 1-1 kiskanál málnalekvárt, majd osszuk el a megmaradt tésztát a formákba. Kb. 4 evőkanélnyi málnalekvárra lesz szükség.

Diós-banános

A száraz anyagba cukor helyett ugyanannyi barna cukrot teszünk. Adjunk hozzá 1/2 kiskanál őrölt szerecsendiót is. Keverjünk a tésztába 1 és 1/2 bögre apróra vágott banánt és 1/2 bögre pirított durvára tört mandulát.

Diós-narancsos-tőzegáfonyás

Adjunk 1 kiskanál reszelt narancshéjat a nedves anyagba. A tésztába keverjünk 1 és 1/2 bögre (friss vagy fagyasztott) tőzegáfonyát és 3/4 bögre pirított, durvára tört dióbelet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése