A káposztás palacsinta önmagában is
egy teljes fogás, de valamilyen töltelékkel megtöltve
egyszerűen mennyei.
Hozzávalók:
12 palacsintához:
- 50 dkg káposzta
- 3 evőkanál olaj
- 1 kávéskanál cukor (el is maradhat)
- törött bors
- só
A palacsintákhoz
- 1 tojás
- 15 dkg liszt
- 3,5 dl tej
- 1 kiskanál só só
- 1 kiskanál cukor (el is maradhat)
- olaj a sütéshez
A töltelékhez
- 30 dkg darált hús
- só
- bors
- 5 dkg füstölt szalonna zsír (vagy olaj)
A képlet egyszerű. 1. Pirított káposztát készítünk, mint a káposztás tésztához. 2. Palacsinta
tésztát keverünk. 3. Megpároljuk a darált húst.
Tehát:
Káposzta reszelőn (a reszelő
nagyobbik foka) lereszeljük a káposztát. Megszórjuk a sóval.
Ha szint akarunk vinni a pirított káposztába, akkor egy serpenyőben olajon megpirítjuk a cukrot, ha
a cukor megbarnult, beleszórjuk a káposztát, és folyamatosan
kevergetve megpirítjuk. Ha kész van, félretesszük, hagyjuk hűlni.
A töltelékhez megpároljuk a darált
húst. Sózzuk, borsozzuk. Ha van otthon, érdemes füstölt szalonna zsírján párolni, mert a füstös íz nagyon jól fog menni a
káposztás palacsintához.
Végül összekeverjük a palacsintatésztához valókat. A tojáshoz öntünk egy kevés tejet, majd
kikeverjük a liszttel, hogy sima krémszerű masszát kapjunk. Ezt hígítjuk tovább a maradék tejjel tejszín sűrűségűre. Óvatosan sózzuk, ha igazán
palacsintaszerűvé akarjuk tenni, mehet bele egy kis cukor is.
Végül belekeverjük a megehült káposzta felét-két harmadát.
A maradék káposztát hozzákeverjük a megpárolt darált húshoz.
A palacsinta tésztából 12
palacsintát sütünk (vagy amennyit sikerül), megtöltjük káposztás darált hússal, és négyrét hajtjuk, vagy
feltekerjük. Sütőben átmelegítjük, ha szükséges.
Tálalhatjuk önmagában, salátával,
reszelt sajttal, tejföllel, kinek hogy ízlik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése