2020. május 29., péntek

Borsófőzelék friss zöldborsóból


Fagyasztott borsóból persze sokkal olcsóbb és egyszerűbb, de május végén, június elején mégis csak érdemes főzeléket készíteni a frissen szedett borsóból.



Hozzávalók
4 személyre

  • 1 kg kifejtett friss zöldborsó (elvileg ennyi 2 kg hüvelyes borsóból lesz.)
  • 2-3 zsengébb kifejtett borsó hüvely
  • 5 dkg vaj (olaj)
  • fél csomó petrezselyem zöld apróra vágva (2 evőkanál vagy szárított)
  • 3 evőkanál liszt
  • 0,5 l tej (lehet, kicsit több kell)
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors (elmaradhat)



Elkészítés:
Egy megfelelő méretű "főzelékes" lábosban felmelegítjük a vajat. Beleszórjuk a petrezselyem zöldet, kicsi átsütjük, épp csak hogy hogy kiadja a színét, de ne égessük meg. Beleszórjuk a borsót és a hüvelyeket, pici (1-3 evőkanél) vizet alá öntve, lassú tűzön, fedő alatt, gyakran megkevergetve pároljuk. Ha a borsó megpuhult (és finom borsó illata van) megszórjuk a liszttel. Átkeverjük, egy percig kevergetve hagyjuk hogy a liszt átvegye az ízeket, majd felöntjük a tejjel. Kevergetjük, és ha nagyon kezd besűrűsödni, öntünk még utána egy kevés tejet. Ezt addig csináljuk, amíg már nem sűrűsödik nagyon, Közben sózzuk, beletesszük a cukrot, és megborsozzuk. Közben megízleljük, és ha kell teszünk még hozzá kevés sót.

Ha elkészültünk, kihalásszuk a borsó hüvelyeket, megkóstoljuk, és tálaljuk a szokásos feltétekkel, de anélkül is nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése