Fagyasztott borsóból persze sokkal
olcsóbb és egyszerűbb, de május végén, június elején mégis
csak érdemes főzeléket készíteni a frissen szedett borsóból.
Hozzávalók
4 személyre
- 1 kg kifejtett friss zöldborsó (elvileg ennyi 2 kg hüvelyes borsóból lesz.)
- 2-3 zsengébb kifejtett borsó hüvely
- 5 dkg vaj (olaj)
- fél csomó petrezselyem zöld apróra vágva (2 evőkanál vagy szárított)
- 3 evőkanál liszt
- 0,5 l tej (lehet, kicsit több kell)
- Só
- 1 kiskanál cukor
- 1 mokkáskanál őrölt fekete bors (elmaradhat)
Elkészítés:
Egy megfelelő méretű "főzelékes"
lábosban felmelegítjük a vajat. Beleszórjuk a petrezselyem zöldet,
kicsi átsütjük, épp csak hogy hogy kiadja a színét, de ne égessük meg.
Beleszórjuk a borsót és a hüvelyeket, pici (1-3 evőkanél) vizet
alá öntve, lassú tűzön, fedő alatt, gyakran megkevergetve
pároljuk. Ha a borsó megpuhult (és finom borsó illata van)
megszórjuk a liszttel. Átkeverjük, egy percig kevergetve hagyjuk
hogy a liszt átvegye az ízeket, majd felöntjük a tejjel.
Kevergetjük, és ha nagyon kezd besűrűsödni, öntünk még utána egy kevés tejet. Ezt addig csináljuk, amíg már nem sűrűsödik nagyon,
Közben sózzuk, beletesszük a cukrot, és megborsozzuk. Közben
megízleljük, és ha kell teszünk még hozzá kevés sót.
Ha elkészültünk, kihalásszuk a
borsó hüvelyeket, megkóstoljuk, és tálaljuk a szokásos
feltétekkel, de anélkül is nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése