2020. május 5., kedd

Csak bableves


A bableves igazán gazdag, tápláló, ünnepi levesünk. De van hétköznapi változata is. A "csak egy kis" bableves.



Hozzávalók:
4 személyre

  • 25 dkg száraz bab
  • 1-2 babér levél
  • 2 közepes szál sárgarépa
  • 2 közepes szál fehérrépa
  • 1 kisebb vöröshagyma fele
  • bors
  • 1-2 szál zeller zöld
  • 1 csokor petrezselyemzöld

a rántáshoz
  • 2 evőkanál zsír
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • pirospaprika

levesbetét
  • 1 tojás
  • 3-4 evőkanál liszt
  • pici só



Előkészítés:
Előző este: a babot leöblítjük majd beáztatjuk
Főzés előtt: a répákat ízlésünk és szokásunk szerint feldaraboljuk, Én kockára vágtam őket. A fél hagymát apróra vágjuk, a fokhagyma gerezdeket összezúzzuk.

Elkészítés:
A babot 2 l vízben odatesszük főni a babérlevéllel. Beleszórjuk a hagymát is. Félidőben sózzuk, borsozzuk, beletesszük a zöldségeket és a zeller levelet, ha van. 
   Ha a bab és a zöldségek puhára főttek fokhagymás, pirospaprikával színezett rántással berántjuk, kiforraljuk, végül, ha nem túl sűrű a levesünk, tehetünk bele 1 tojásból galuskákat, vagy akár csipetkét is, ámbár betét nélkül is elég tápláló a bableves. Mielőtt lezárjuk alatta a lángot, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel (ha van).

Én fehér "gyöngy" babból készítettem, de másfajta babból is érdemes kipróbálni. Mert akár hisszük, akár nem, a bableves ize a bab fajtájától is függ.

Kicsit édeskés, kellemes ízű bableves, nem annyira markáns, mint egy "Jókai" de így is igen finom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése