A
bableves igazán gazdag, tápláló, ünnepi levesünk. De van
hétköznapi változata is. A "csak egy kis" bableves.
Hozzávalók:
4
személyre
- 25 dkg száraz bab
- 1-2 babér levél
- 2 közepes szál sárgarépa
- 2 közepes szál fehérrépa
- 1 kisebb vöröshagyma fele
- só
- bors
- 1-2 szál zeller zöld
- 1 csokor petrezselyemzöld
a
rántáshoz
- 2 evőkanál zsír
- 1 evőkanál liszt
- 2 gerezd fokhagyma
- pirospaprika
levesbetét
- 1 tojás
- 3-4 evőkanál liszt
- pici só
Előkészítés:
Előző
este: a babot leöblítjük majd beáztatjuk
Főzés
előtt: a répákat ízlésünk és szokásunk szerint feldaraboljuk,
Én kockára vágtam őket. A fél hagymát apróra vágjuk, a
fokhagyma gerezdeket összezúzzuk.
Elkészítés:
A
babot 2 l vízben odatesszük főni a babérlevéllel. Beleszórjuk a
hagymát is. Félidőben sózzuk, borsozzuk, beletesszük a
zöldségeket és a zeller levelet, ha van.
Ha a bab és a zöldségek puhára főttek fokhagymás, pirospaprikával színezett rántással
berántjuk, kiforraljuk, végül, ha nem túl sűrű a levesünk,
tehetünk bele 1 tojásból galuskákat, vagy akár csipetkét is,
ámbár betét nélkül is elég tápláló a bableves. Mielőtt
lezárjuk alatta a lángot, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel (ha van).
Én
fehér "gyöngy" babból készítettem, de másfajta babból
is érdemes kipróbálni. Mert akár hisszük, akár nem, a bableves
ize a bab fajtájától is függ.
Kicsit
édeskés, kellemes ízű bableves, nem annyira markáns, mint egy
"Jókai" de így is igen finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése