Ejtés
szerint kb. "paund kék", ami egy finom, kávé mellé való
amerikai sütemény. Kinti életem során gyakran kértem a cafe
con leche-hez (kafe kon lecse) ami kb. megfelel a cafe latte-nak Most
itthon is elkészítettem. A nagy sikerre való tekintettel ismételni
fogom hamarosan.
Hozzávalók:
- 1,5 bögre rétesliszt (kb. 15 dkg)
- 1 teáskanál sütőpor
- fél teáskanál só
- 1 bögre kristálycukor (kb. 18 dkg)
- 4 db nagy tojás, szoba hőmérsékletű!
- 0,5 teáskanál vanília aroma
- 22 dkg vaj
Előkészítés:
A
tojásokat jóval a sütés előtt kivesszük a hűtőből, hagyjuk szoba-hőmérsékletre felmelegedni.
Sütés
előtt a vajat felolvasztjuk, jó meleg legyen, de ne forró!
A
sütőt 180 C fokra bekapcsoljuk, és hagyjuk melegedni.
Gyümölcskenyér
formát kivajazzuk, liszttel kihintjük. Ehhez a mennyiséghez 22 cm
x 11,5 cm-es forma a legjobb.
Elkészítés:
Egy
tálban habverővel összekeverjük a lisztet, sütőport és a sót.
Ha van
food processorunk, vagyis nagyobb konyhai "aprító"
gépünk, akkor abba beleütjük a tojásokat, cukrot, vanília aromát, és 10 másodpercig keverjük. Majd anélkül, hogy leállítanánk a gépet. a betöltő nyílásán keresztül közepes
sugárban beleöntjük a meleg vajat. Még 30 mp-ig keverjük.
Ha
nincs aprítónk, akkor egy tálban keverjük habosra habverővel
először a cukrot és a tojásokat, majd öntsük bele a meleg vajat
és keverjük amíg jó habos és sűrű lesz az egész.
A kész
masszát az aprítóból átöntjük egy nagyobb tálba, és kézi
habverővel óvatosan belekeverjük a lisztes anyag harmadát. Ha
nagyjából jó, akkor mehet bele a második harmad, és ha ez is
majdnem jó, akkor a harmadik harmad is. Nem kell túlkeverni.
A kész
masszát öntsük a formába, az esetleg szélére ragadt tészta
maszatokat nedves papírtörlővel töröljük le, majd üssük kétszer
határozottan az asztalhoz a formát. A tetején szilikon
lapáttal húzzunk bele középen egy csíkot, csak mert ez így szokás, meg talán, hogy a teteje sülés közben ne repedezzen szanaszét.
Tegyük
a sütőbe és süssük tűpróbáig, vagyis kb. 50-60 percig.
Ha
megsült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk hűlni a formában 10
percig. Eztán egy vékony pengéjű késsel lazítsuk meg az oldalakat, borítsuk ki, és fordítsuk vissza egy rácsra.
Hagyjuk hűlni még kb. 2 órát.
Tálaláshoz
vékony szeletekre vágjuk.
Változatai
a citromos, narancsos, gyömbéres, kakaós és kókuszos pound cake,
illetve a márványos, ami a csokis és a vaníliás (fenti alap)
tészta keveréke.
Megjegyzés:
A
pound 45 dkg súlyt jelent. Az elkészült sütemény súlya ennyi
lesz, ha mindent jól csináltunk. Ezért hívják pound süteménynek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése