2020. március 31., kedd

Pound cake


Ejtés szerint kb. "paund kék", ami egy finom, kávé mellé való amerikai sütemény. Kinti életem során gyakran kértem a cafe con leche-hez (kafe kon lecse) ami kb. megfelel a cafe latte-nak Most itthon is elkészítettem. A nagy sikerre való tekintettel ismételni fogom hamarosan.



Hozzávalók:

  • 1,5 bögre rétesliszt (kb. 15 dkg)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál só
  • 1 bögre kristálycukor (kb. 18 dkg)
  • 4 db nagy tojás, szoba hőmérsékletű!
  • 0,5 teáskanál vanília aroma
  • 22 dkg vaj




Előkészítés:
A tojásokat jóval a sütés előtt kivesszük a hűtőből, hagyjuk szoba-hőmérsékletre felmelegedni.
Sütés előtt a vajat felolvasztjuk, jó meleg legyen, de ne forró!
A sütőt 180 C fokra bekapcsoljuk, és hagyjuk melegedni.
Gyümölcskenyér formát kivajazzuk, liszttel kihintjük. Ehhez a mennyiséghez 22 cm x 11,5 cm-es forma a legjobb.

Elkészítés:
Egy tálban habverővel összekeverjük a lisztet, sütőport és a sót.
Ha van food processorunk, vagyis nagyobb konyhai "aprító" gépünk, akkor abba beleütjük a tojásokat, cukrot, vanília aromát, és 10 másodpercig keverjük. Majd anélkül, hogy leállítanánk a gépet. a betöltő nyílásán keresztül közepes sugárban beleöntjük a meleg vajat. Még 30 mp-ig keverjük.

Ha nincs aprítónk, akkor egy tálban keverjük habosra habverővel először a cukrot és a tojásokat, majd öntsük bele a meleg vajat és keverjük amíg jó habos és sűrű lesz az egész.

A kész masszát az aprítóból átöntjük egy nagyobb tálba, és kézi habverővel óvatosan belekeverjük a lisztes anyag harmadát. Ha nagyjából jó, akkor mehet bele a második harmad, és ha ez is majdnem jó, akkor a harmadik harmad is. Nem kell túlkeverni.

A kész masszát öntsük a formába, az esetleg szélére ragadt tészta maszatokat nedves papírtörlővel töröljük le, majd üssük kétszer határozottan az asztalhoz a formát. A tetején szilikon lapáttal húzzunk bele középen egy csíkot, csak mert ez így szokás, meg talán, hogy a teteje sülés közben ne repedezzen szanaszét.

Tegyük a sütőbe és süssük tűpróbáig, vagyis kb. 50-60 percig.

Ha megsült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk hűlni a formában 10 percig. Eztán egy vékony pengéjű késsel lazítsuk meg az oldalakat, borítsuk ki, és fordítsuk vissza egy rácsra. Hagyjuk hűlni még kb. 2 órát.

Tálaláshoz vékony szeletekre vágjuk.

Változatai a citromos, narancsos, gyömbéres, kakaós és kókuszos pound cake, illetve a márványos, ami a csokis és a vaníliás (fenti alap) tészta keveréke.

Megjegyzés:

A pound 45 dkg súlyt jelent. Az elkészült sütemény súlya ennyi lesz, ha mindent jól csináltunk. Ezért hívják pound süteménynek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése