Üvegben
eltett tökből télen gyorsan készíthetünk főzeléket, vagy egyéb
tökből készült ételt.
Hozzávalók
- főző tök
- só
- ecet
- olaj
esetleg
még
- kapor
Előkészítés:
A
tököt megmossuk, majd keresztben, kezelhető méretű darabokra
vágjuk. Ez kb. arasznyi darabokat jelent. A darabokat tovább
daraboljuk: először hosszirányban félbe majd negyedekbe. Ezután
meghámozzuk a darabokat, és evőkanál segítségével kiszedjük a
puha, szivacsos belsejét a magokkal. Az így előkészített darabokat leöblítjük, majd tiszta kézzel tökgyalun legyaluljuk,
vagy a káposzta reszelőn szálasra reszeljük.
A
befőttes üvegeket alaposan kimossuk. A tetejüket is megmossuk.
Minden eszköz legyen tiszta, csira mentes. Igen jó megoldás az itt található csirátlanító módszer, amit csak ajánlani tudok,
különösen akkor, ha nem használunk tartósítót.
Elkészítés:
A
gyalult (vagy szálasra reszelt) tököt lemérjük, majd besózzuk.
Kilónkét 2 dkg (1 teáskanálnyi) sót használunk. Összekeverjük
a sót a tökkel és egy akkora lábosba tesszük, amekkorában
elfér. Lefedjük, és 2-3 órán át állni hagyjuk. Végül
kilónként 1 evőkanálnyi olajat öntünk rá, és nem túl erős
lángon addig pároljuk a saját levében, amíg üveges nem lesz.
Nem kell teljesen puhának lennie. Ha szükséges, nyugodtan tehetünk
rá vizet, de csak keveset. Ha a tök elérte a megfelelően üveges,
félpuha állagot, azon forrón a még meleg üvegekbe töltjük.
Elég csak az üvegek nyakáig tölteni. A fazékban visszamaradt
lét egyenletesen elosztva beleöntjük üvegekbe. Minden üvegre 1
teáskanálnyi 10 százalékos ecetet teszünk. Ha a lé nem ér az
üveg nyakának (csavarós résznek) feléig, akkor forró vízzel felöntjük addig, hogy elérje.
Az
üvegeket lezárjuk a csavaros tetejükkel, majd óvatosan fejre fordítjuk. 5-10 perc múlva visszafordítjuk, és 24 órára száraz
dunsztba rakjuk őket.
Másnap
kivesszük a dunsztból, és lehetőleg száraz, hűvös helyre
-spejzba vagy kamrába - rakjuk őket.
Kaprot
tehetünk bele a tök párolásánál is, vagy az üvegbe rakásnál
is, de ki is hagyhatjuk. Az eltett tök felhasználásánál is beletehetjük a kaprot, ha éppen szükséges.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése