2020. március 8., vasárnap

Tök eltevése üvegben télire


Üvegben eltett tökből télen gyorsan készíthetünk főzeléket, vagy egyéb tökből készült ételt.


Hozzávalók

  • főző tök
  • ecet
  • olaj


esetleg még
  • kapor




Előkészítés:
A tököt megmossuk, majd keresztben, kezelhető méretű darabokra vágjuk. Ez kb. arasznyi darabokat jelent. A darabokat tovább daraboljuk: először hosszirányban félbe majd negyedekbe. Ezután meghámozzuk a darabokat, és evőkanál segítségével kiszedjük a puha, szivacsos belsejét a magokkal. Az így előkészített darabokat leöblítjük, majd tiszta kézzel tökgyalun legyaluljuk, vagy a káposzta reszelőn szálasra reszeljük.

A befőttes üvegeket alaposan kimossuk. A tetejüket is megmossuk. Minden eszköz legyen tiszta, csira mentes. Igen jó megoldás az itt található csirátlanító módszer, amit csak ajánlani tudok, különösen akkor, ha nem használunk tartósítót.

Elkészítés:
A gyalult (vagy szálasra reszelt) tököt lemérjük, majd besózzuk. Kilónkét 2 dkg (1 teáskanálnyi) sót használunk. Összekeverjük a sót a tökkel és egy akkora lábosba tesszük, amekkorában elfér. Lefedjük, és 2-3 órán át állni hagyjuk. Végül kilónként 1 evőkanálnyi olajat öntünk rá, és nem túl erős lángon addig pároljuk a saját levében, amíg üveges nem lesz. Nem kell teljesen puhának lennie. Ha szükséges, nyugodtan tehetünk rá vizet, de csak keveset. Ha a tök elérte a megfelelően üveges, félpuha állagot, azon forrón a még meleg üvegekbe töltjük. Elég csak az üvegek nyakáig tölteni. A fazékban visszamaradt lét egyenletesen elosztva beleöntjük üvegekbe. Minden üvegre 1 teáskanálnyi 10 százalékos ecetet teszünk. Ha a lé nem ér az üveg nyakának (csavarós résznek) feléig, akkor forró vízzel felöntjük addig, hogy elérje.
Az üvegeket lezárjuk a csavaros tetejükkel, majd óvatosan fejre fordítjuk. 5-10 perc múlva visszafordítjuk, és 24 órára száraz dunsztba rakjuk őket.

Másnap kivesszük a dunsztból, és lehetőleg száraz, hűvös helyre -spejzba vagy kamrába - rakjuk őket.

Kaprot tehetünk bele a tök párolásánál is, vagy az üvegbe rakásnál is, de ki is hagyhatjuk. Az eltett tök felhasználásánál is beletehetjük a kaprot, ha éppen szükséges.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése