2020. március 14., szombat

Egészben sült kacsa


Mi az igazán finom, omlós sült kacsa titka? Elsősorban az idő. Ha ezt jól eltaláljuk, akkor minden más csak részletkérdés.



Hozzávalók

1 db tisztított pecsenye kacsa (2,5-3 kg)
bors
majoránna

esetleg
alma
ananász karikák (konzerv is jó)



Előkészítés:
A kacsát leöblítjük, leszárítjuk, és alaposan bekenjük sóval, borssal, a hasüregét majoránnával behintjük, Tehetünk a hasába 1-2 megmosott almát is egészben, de akár szeletekben is, vagy ha van otthon ananász karikánk, az különösen jót tesz neki. Van, aki citrusokkal tölti meg, naranccsal, citrommal, lime-al, vagy ezek keverékével. A kacsa combjait a hasán össze szoktuk kötni, úgy szebben mutat, de anélkül is megsül.

Ha van kacsasütő edényünk, abba tesszük bele az előkészített kacsát, és így megy a hűtőbe, vagy hideg helyre egy éjszakára. Kacsasütő edény híján megfelel egy elég nagy fedeles jénai tál is. Ha nincsenek ilyen fedeles megoldásaink, akkor egyszerűen fedjük le fóliával, és így álljon a befűszerezett kacsa egy éjszakát hideg helyen Tehetünk a kacsa mellére is 1-2 karika ananászt, ettől nagyon finom, omlós lesz majd, Ha citrusokkal töltjük, érdemes kívül is meglocsolgatni a citrusok levével.

Elkészítés:
Másnap reggel betesszük a kacsát a sütőbe sülni közepes hőfokon, ez 180 C fokon történő sütést jelent. .A kacsa lassan kell, hogy megsüljön, kb. 4 óra alatt. Ha nem fedeles edényben vagy jénaiban sütjük, akkor a sütéshez megfelel egy peremes tepsi is. A kacsa sülés közben sok zsírt ereszthet, és jó, ha nem folyik ki a zsír a tepsiből. A kacsáról a fóliát sütés előtt természetesen levesszük! Ha tepsiben sütjük, tegyünk alá kevés, kb. fél dl vizet, és ha szüksége ezt pótoljuk, hogy a zsírja ne égjen meg. A fedeles edényekben a kacsa saját gőzében párolódik, sül, ilyenkor nem szoktunk külön vizet adni hozzá. Ha tepsiben sül, akkor locsolgatni kell időnként a saját levével.

Ha megsült, óvatosan kivesszük, hagyjuk állni, hogy az ízek még jobban összeérjenek, és a kacsa se legyen ehetetlenül forró. Hagyományosan párol lila káposztával és tört burgonyával tálaljuk, de bármilyen párolt zöldséggel, édesburgonyával, stb. is asztalra adhatjuk.

Megjegyzés:
Süthetjük a kacsát pecsenyésen is, "alkatrészekre" vágva, fűszerezve, kevés víz hozzáadásával indítva a tűzhely tetején, hogy végül saját zsírjában süssük ropogós pirosra. Itt pedig eszembe jut a kubai mojo mártás, amibe bepácolhatjuk sütés előtt a kacsa darabokat (de akár a kacsát egyben is) ilyenkor víz helyett páclevet öntünk alá, és ezzel locsolgatjuk. Mindezekről majd egy következő receptemben írok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése