Mi az
igazán finom, omlós sült kacsa titka? Elsősorban az idő. Ha ezt
jól eltaláljuk, akkor minden más csak részletkérdés.
Hozzávalók
1 db tisztított pecsenye kacsa (2,5-3 kg)
só
bors
majoránna
esetleg
alma
ananász
karikák (konzerv is jó)
Előkészítés:
A
kacsát leöblítjük, leszárítjuk, és alaposan bekenjük sóval,
borssal, a hasüregét majoránnával behintjük, Tehetünk a hasába
1-2 megmosott almát is egészben, de akár szeletekben is, vagy ha
van otthon ananász karikánk, az különösen jót tesz neki. Van,
aki citrusokkal tölti meg, naranccsal, citrommal, lime-al, vagy ezek
keverékével. A kacsa combjait a hasán össze szoktuk kötni, úgy
szebben mutat, de anélkül is megsül.
Ha van
kacsasütő edényünk, abba tesszük bele az előkészített kacsát,
és így megy a hűtőbe, vagy hideg helyre egy éjszakára.
Kacsasütő edény híján megfelel egy elég nagy fedeles jénai tál
is. Ha nincsenek ilyen fedeles megoldásaink, akkor egyszerűen
fedjük le fóliával, és így álljon a befűszerezett kacsa egy
éjszakát hideg helyen Tehetünk a kacsa mellére is 1-2 karika
ananászt, ettől nagyon finom, omlós lesz majd, Ha citrusokkal
töltjük, érdemes kívül is meglocsolgatni a citrusok levével.
Elkészítés:
Másnap
reggel betesszük a kacsát a sütőbe sülni közepes hőfokon, ez
180 C fokon történő sütést jelent. .A kacsa lassan kell, hogy
megsüljön, kb. 4 óra alatt. Ha nem fedeles edényben vagy jénaiban
sütjük, akkor a sütéshez megfelel egy peremes tepsi is. A kacsa
sülés közben sok zsírt ereszthet, és jó, ha nem folyik ki a zsír a tepsiből. A kacsáról a fóliát sütés előtt természetesen
levesszük! Ha tepsiben sütjük, tegyünk alá kevés, kb. fél dl
vizet, és ha szüksége ezt pótoljuk, hogy a zsírja ne égjen meg.
A fedeles edényekben a kacsa saját gőzében párolódik, sül,
ilyenkor nem szoktunk külön vizet adni hozzá. Ha tepsiben sül,
akkor locsolgatni kell időnként a saját levével.
Ha
megsült, óvatosan kivesszük, hagyjuk állni, hogy az ízek még
jobban összeérjenek, és a kacsa se legyen ehetetlenül forró.
Hagyományosan párol lila káposztával és tört burgonyával
tálaljuk, de bármilyen párolt zöldséggel, édesburgonyával,
stb. is asztalra adhatjuk.
Megjegyzés:
Süthetjük
a kacsát pecsenyésen is, "alkatrészekre" vágva,
fűszerezve, kevés víz hozzáadásával indítva a tűzhely tetején,
hogy végül saját zsírjában süssük ropogós pirosra. Itt pedig
eszembe jut a kubai mojo mártás, amibe bepácolhatjuk sütés előtt
a kacsa darabokat (de akár a kacsát egyben is) ilyenkor víz helyett
páclevet öntünk alá, és ezzel locsolgatjuk. Mindezekről majd
egy következő receptemben írok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése