2018. szeptember 24., hétfő

Zöldborsó főzelék (üveges zöldborsóból)


Az igazi zöldborsófőzelék frissen fejtett borsóból készül, de friss borsó sajnos csak egészen rövid ideig kapható. Egész évben meg kell elégednünk a fagyasztott vagy az üveges változattal.  A napközis ízek kedvelőinek jó hír, hogy a napköziben egyébként is üveges borsóból keszült.



Hozzávalók:
4 személyre

  • 1 üveg zöldborsó (750 ml)
  • 3 evőkanál étolaj (kb)
  • 3 evőkanál liszt
  • 5 dl tej (kb)
  • 1 kiskanál só (kb)
  • 1 kiskanál cukor
  • 2 evőkanál apróra vágott friss petrezselyemzöldje (vagy 1 evőkanál szárított)



Elkészítés:
Leszűrjük a borsóról a levet, hozzáöntjük a tejhez.
Egy lábosban olajat melegítünk. Megfuttatjuk benne a petrezselymet, majd beleszórjuk a lisztet, ha kell még adunk hozzá kevés olajat, és világos, petrezselymes rántást készítünk. Felöntjük a tej-borsókonzerv lé keverékével, hozzáadjuk a sót, cukrot és ezt a főzelékalapot időnként megkeverve felforraljuk. Ha felforrt, folyamatosan kevergetve főzzuk jó sűrűre.
Kb 10 perc főzés, forralás után levesszük a tűzről, és beleöntjuk a borsót. Elkeverjük, és már tálalhatjuk is. 

Szokásos feltétekkel (tükörtojás, pörkölt, virsli, fasírozott, stb.) adjuk asztalra.

Különlegességként tepsiben sült csirkecomb mellé is adhatjuk, ekkor párolt rizst adunk még hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése