Az
igazi zöldborsófőzelék frissen fejtett borsóból készül, de friss borsó sajnos
csak egészen rövid ideig kapható. Egész évben meg kell elégednünk a fagyasztott
vagy az üveges változattal. A napközis
ízek kedvelőinek jó hír, hogy a napköziben egyébként is üveges borsóból
keszült.
Hozzávalók:
4
személyre
- 1 üveg zöldborsó (750 ml)
- 3 evőkanál étolaj (kb)
- 3 evőkanál liszt
- 5 dl tej (kb)
- 1 kiskanál só (kb)
- 1 kiskanál cukor
- 2 evőkanál apróra vágott friss petrezselyemzöldje (vagy 1 evőkanál szárított)
Elkészítés:
Leszűrjük a borsóról a levet, hozzáöntjük a tejhez.
Egy lábosban olajat melegítünk. Megfuttatjuk benne a petrezselymet, majd beleszórjuk a lisztet, ha kell még adunk hozzá kevés olajat, és világos, petrezselymes rántást
készítünk. Felöntjük a tej-borsókonzerv lé keverékével, hozzáadjuk a sót, cukrot és ezt a
főzelékalapot időnként megkeverve felforraljuk. Ha felforrt, folyamatosan
kevergetve főzzuk jó sűrűre.
Kb 10 perc főzés, forralás után
levesszük a tűzről, és beleöntjuk a borsót. Elkeverjük, és már tálalhatjuk is.
Szokásos feltétekkel (tükörtojás,
pörkölt, virsli, fasírozott, stb.) adjuk asztalra.
Különlegességként tepsiben sült
csirkecomb mellé is adhatjuk, ekkor párolt rizst adunk még hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése