Más néven olajban sült kenyér. Régi idők takarékos
reggelije. Fokhagymásan, meleg teával a
gyerekkori téli reggeliket idézi. Úgy
jutott eszembe, hogy bundás kenyeret sütöttem, de elfogyott a tojas.
Pár éve egy
barátunk javaslatára a fokhagymával megkent pirított kenyérre tejfölt kentünk.
Mennyei volt. Később rájöttem, hogy a sima, vajjal kent pirítós helyett igen jó
alap az olajban sült kenyér a mostanában divatos bruschettához is. Ráadásul így
nem vész kárba a ma már elvileg semmire sem jó szikkadtabb kenyér. Pedig még mennyi mindenre felhasználható!
Hozzávalók:
- néhány szelet kissé szikkadt kenyér
- olaj a sütéshez
- 1-2 megtisztított fokhagyma gerezd
Elkészítés:
A nem túl sok olajat serpenyőben felforrósítjuk, és a
kenyér szeleteket egyenként beletesszük, ha az egyik fele megpirult,
megfordítjuk, és megpirítjuk a másik oldalát is. Papírtörlőn lecsepegtetjük.
Még melegen megdörzsöljük fokhagyma gerezddel.
Finom meleg citromos teával az igazi.
Megjegyzés:
Épp csak annyi olajat öntsünk a serpenyőbe, hogy ne fedje el a bele tett kenyér szeleteket.
Régi fajta, lehetőleg félbarna, kissé megszikkadt kenyeret használjunk. Ha
nem elég szikkadt a kenyér, akkor megszívja magát olajjal, es így már nem
annyira élvezhető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése