2018. szeptember 8., szombat

Pirított kenyér


Más néven olajban sült kenyér. Régi idők takarékos reggelije. Fokhagymásan,  meleg teával a gyerekkori téli  reggeliket idézi. Úgy jutott eszembe, hogy bundás kenyeret sütöttem, de elfogyott a tojas.

Pár éve  egy barátunk javaslatára a fokhagymával megkent pirított kenyérre tejfölt kentünk. Mennyei volt. Később rájöttem, hogy a sima, vajjal kent pirítós helyett igen jó alap az olajban sült kenyér a mostanában divatos bruschettához is. Ráadásul így nem vész kárba a ma már elvileg semmire sem jó szikkadtabb kenyér.  Pedig még mennyi mindenre felhasználható!


Hozzávalók:

  • néhány szelet kissé szikkadt kenyér
  • olaj a sütéshez
  • 1-2 megtisztított fokhagyma gerezd




Elkészítés:
A nem túl sok olajat serpenyőben felforrósítjuk, és a kenyér szeleteket egyenként beletesszük, ha az egyik fele megpirult, megfordítjuk, és megpirítjuk a másik oldalát is. Papírtörlőn lecsepegtetjük. Még melegen megdörzsöljük fokhagyma gerezddel.

Finom meleg citromos teával az igazi.

Megjegyzés:
Épp csak annyi olajat öntsünk a serpenyőbe, hogy  ne fedje el a bele tett kenyér szeleteket. Régi fajta, lehetőleg  félbarna,  kissé megszikkadt kenyeret használjunk. Ha nem elég szikkadt a kenyér, akkor megszívja magát olajjal, es így már nem annyira élvezhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése