Sopa de maiz, ejtés szerint: szopa de majsz. Kinek ne jutna
erről eszébe a majszol szavunk.
Maga a kukorica leves édeskés ízű mexikói leves, melyben a
paprika íz finoman, kellemesen érzhetően van jelen. Nem nehéz elkészíteni, igaz, én egyszerűsítettem rajta egy kicsit.
Hozzávalók
4 személyre
- 2 db piros színű paprika
- 2 evőkaknál olaj
- 1 közepes hagyma
- 1 doboz kukorica konzerv
- ½ l víz
- 1,5-2 dl tejszín
- 1 kiskanál só
- 1 csipet őrölt fekete bors
Előkészítés:
A hagymát finomra vágjuk. Az egyik paprikát kisebb kockákra,
a másikat hosszú, vékony szeletekre.
Elkészités:
Az olajat felforrósítjuk, beledobjuk a hagymát, kis idő
múlva a kockákra vágott paprikát is, és 4-5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a
kibontott kukoricát levével együtt. 2
percig tovább pároljuk, ezután felöntjük a vízzel.
Turmix gépbe öntjük és kb. 5 percig turmixoljuk. Akkor jó,
ha a kukorica darabosra zúzódott, de még nem
krémszerű.
Visszaöntjük a fazékba, sózzuk, borsozzuk, és hozzáöntjük a
tejszint. Egyet forralunk rajta és már tálalhatjuk is. Csíkokra vágott piros
színű paprikával díszítjük.
Megjegyzés:
Az eredeti recept megkívánja, hogy a paprikákat száraz
sütőlapon addig sütögessük, amíg fel nem hólyagosodnak. Ekkor egy erősebb nejlon zacskóba tesszük őket és
20 percig hagyjuk a zacskóban párolódni. Ezután kivesszük a paprikákat,
lehúzzuk a bőrüket, az egyiket kockára a másikat csíkokra vágjuk. Az én
receptem ettől eltér. A paprika lehet kaliforniai vagy kápia, igazábol mindegy.
Tekintve hogy a második paprika csak díszítés, ettől is el lehet tekinteni, bár
a plusz paprika íz jót tesz a levesnek, és tényleg szépen mutatnak a piros
paprika csíkok a leves tetején.
Lehet sűrűbbre is készíteni, két doboz kukorica
felhasználásával, de magyar gyomor
számára ez így inkább főzelék
lenne. Igazából Mexikóban sűrűbbre készítik. Természetesen
számtalan variációja létezik ennek a levesnek, paprika nélkül, vagy
fokhagymával, sőt a `street food` verzióban még sajtot is tesznek a tetejére.
Érdemes kipróbálni minél többet. Nálunk ez vált be igazán.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése