2018. október 8., hétfő

Mexikói kukorica leves


Sopa de maiz, ejtés szerint: szopa de majsz. Kinek ne jutna erről eszébe a majszol szavunk. 
Maga a kukorica leves édeskés ízű mexikói leves, melyben a paprika íz finoman, kellemesen érzhetően van jelen. Nem  nehéz elkészíteni,  igaz, én egyszerűsítettem rajta egy kicsit.



Hozzávalók
4 személyre

  • 2 db piros színű paprika
  • 2 evőkaknál olaj
  • 1 közepes hagyma
  • 1 doboz kukorica konzerv
  • ½ l víz
  • 1,5-2 dl tejszín
  • 1 kiskanál só
  • 1 csipet őrölt fekete bors 



Előkészítés:
A hagymát finomra vágjuk. Az egyik paprikát kisebb kockákra, a másikat hosszú, vékony  szeletekre.

Elkészités:
Az olajat felforrósítjuk, beledobjuk a hagymát, kis idő múlva a kockákra vágott paprikát is, és 4-5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a kibontott kukoricát levével együtt.  2 percig tovább pároljuk, ezután felöntjük a vízzel.

Turmix gépbe öntjük és kb. 5 percig turmixoljuk. Akkor jó, ha a kukorica darabosra zúzódott, de még nem  krémszerű.

Visszaöntjük a fazékba, sózzuk, borsozzuk, és hozzáöntjük a tejszint. Egyet forralunk rajta és már tálalhatjuk is. Csíkokra vágott piros színű paprikával díszítjük.

Megjegyzés:
Az eredeti recept megkívánja, hogy a paprikákat száraz sütőlapon addig sütögessük, amíg fel nem hólyagosodnak. Ekkor  egy erősebb nejlon zacskóba tesszük őket és 20 percig hagyjuk a zacskóban párolódni. Ezután kivesszük a paprikákat, lehúzzuk a bőrüket, az egyiket kockára a másikat csíkokra vágjuk. Az én receptem ettől eltér. A paprika lehet kaliforniai vagy kápia, igazábol mindegy. Tekintve hogy a második paprika csak díszítés, ettől is el lehet tekinteni, bár a plusz paprika íz jót tesz a levesnek, és tényleg szépen mutatnak a piros paprika csíkok  a leves tetején.

Lehet sűrűbbre is készíteni, két doboz kukorica felhasználásával,  de magyar gyomor számára ez így inkább  főzelék lenne.  Igazából  Mexikóban sűrűbbre készítik. Természetesen számtalan variációja létezik ennek a levesnek, paprika nélkül, vagy fokhagymával, sőt a `street food` verzióban még sajtot is tesznek a tetejére. Érdemes kipróbálni minél többet. Nálunk ez vált be igazán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése