A magyar
pesto.
A pesto mint
tudjuk olasz bazsalikom-mártás olivaolajjal, fenyőmaggal, parmezán sajttal, jó
sok friss bazsalikom levéllel fokhagymásan.
A budapesto ugyanez, csak a Magyarországon könnyebben és olcsóbban
beszerezhető hozzávalókkal.
Hozzávalók
- 10 dkg darált dió,
- 10 dkg reszelt sajt (jelen esetben trapista)
- 10 dkg friss bazsalikom levél
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 tk só,
- 1-1,5 dl olaj (jelen esetben napraforgó olaj)
Tegyük turmixgépbe a hozzávalókat, az olajat is öntsük
rá, de ne rögtön az egészet. Turmixoljuk össze az egészet. Ha kell tegyünk még
hozzá olajat. Krémszerű, kenhető masszát kell kapnunk.
Kifőzött tésztára tesszük, adagonként egy-két
evőkanállal. Nem csak spagettire
tehetjük, más tésztákra is, természetesen.
Ízesíthetünk vele krumplipürét,
kenhetjük pirítósra,
összekeverhetjük majonézzel,
kicsit sűrűbbre készítve megtölthetünk vele apró koktél paradicsomokat
(kiváló előétel lesz belőle), tehetjük pizzára is paradicsomszósz helyett.
A kész pestot hőtőben kb. 10 napig tárolhatjuk. Ugyanakkor
fagyasztható is, igy kb 2 hónapig is eláll. A befőzés pártiak tiszta üvegekbe
téve, fémtetővel lezárva,10 perces, vízben való hevítés után a kamrában is
eltarthatják. A hevítés befejezése után tegyük az üvegeket száraz dunsztba 24 órára.
Mostanában divatos a fejreállitás közvetlenül a hevítes után, kb 10 percig, nos ez is biztosan használ neki.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése