2018. szeptember 24., hétfő

Zsírban sült sertés oldalas


Az oldalast rendesen a sütőben szokták sütni, nálunk valahogy ez az alábbi pecsenyés változat lett népszerű. Igaz, hogy a fokhagymán, són és a borson kívül más fűszerezése nincs, de az éppen elég is. A sok zsír sem megy veszendőbe, hiszen a pecsenye-zsíros kenyér  magában, vagy pirospaprikával megszórva, karikára vágott vörös vagy lila hagymával, zöldpaprikával, paradicsommal  sokunk kedvence.



Hozzávalók:
4 személyre

  • 70 dkg sertés oldalas
  • ½ kg sertés zsír
  • ½ l víz
  • 1-2 kiskanál só
  • 1 kiskanál őrölt bors
  • 3-4 gerezd fokhagyma reszelve vagy zúzva



Elkészítés:
Az oldalast a csontok között  átvágjuk, feldaraboljuk. Lehetőleg vastagfalú lábosba tesszük, amiben kényelmesen elfér.  Felöntjük annyi vízzel, amennyi még nem lepi el, rászedjük a hideg zsírt, majd közepes lángon elkezdjük főzni.
Ha a zsír elolvadt, kisebbre vesszük a lángot, a húshoz hozzáadjuk a sót, elsőre kevesebbet, a sütés vége felá pótolhatjuk még, ha nem érezzük elég sósnak. Beleszórjuk az őrölt borsot is.

Addig főzzük, amíg a viz teljesen elfő belőle, és az oldalas darabok már csak a tiszta átlátszó zsírban sülnek.  Kicsit még hagyjuk sülni, közben ellenőrizzük, hogy a hús megpuhult e. Ne süssük túl sokáig a zsírban, nehogy kiszáradjon a hús. Végül beleszórjuk a fokhagymát, és lezárjuk.  10 percet várunk még, hogy az izek összeérjenek, majd a zsírból kiemelve a húsokat, tálalhatjuk. Csak annyi húst vegyünk ki, amennyit elfogyasztunk.   Zsirban tárolva a hús nem szárad ki. Újra melegítve vagy akár hidegen is fogyaszthato.

Főtt vagy tört burgonyával, esetleg valamilyen mártással vagy párolt káposztával tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése