Az oldalast rendesen a sütőben szokták sütni, nálunk
valahogy ez az alábbi pecsenyés változat lett népszerű. Igaz, hogy a
fokhagymán, són és a borson kívül más fűszerezése nincs, de az éppen elég is. A
sok zsír sem megy veszendőbe, hiszen a pecsenye-zsíros kenyér magában, vagy pirospaprikával megszórva,
karikára vágott vörös vagy lila hagymával, zöldpaprikával, paradicsommal sokunk kedvence.
Hozzávalók:
4 személyre
- 70 dkg sertés oldalas
- ½ kg sertés zsír
- ½ l víz
- 1-2 kiskanál só
- 1 kiskanál őrölt bors
- 3-4 gerezd fokhagyma reszelve vagy zúzva
Elkészítés:
Az oldalast a csontok között
átvágjuk, feldaraboljuk. Lehetőleg vastagfalú lábosba tesszük, amiben
kényelmesen elfér. Felöntjük annyi
vízzel, amennyi még nem lepi el, rászedjük a hideg zsírt, majd közepes lángon
elkezdjük főzni.
Ha a zsír elolvadt, kisebbre vesszük a lángot, a húshoz
hozzáadjuk a sót, elsőre kevesebbet, a sütés vége felá pótolhatjuk még, ha nem
érezzük elég sósnak. Beleszórjuk az őrölt borsot is.
Addig főzzük, amíg a viz teljesen elfő belőle, és az oldalas
darabok már csak a tiszta átlátszó zsírban sülnek. Kicsit még hagyjuk sülni, közben
ellenőrizzük, hogy a hús megpuhult e. Ne süssük túl sokáig a zsírban, nehogy
kiszáradjon a hús. Végül beleszórjuk a fokhagymát, és lezárjuk. 10 percet várunk még, hogy az izek
összeérjenek, majd a zsírból kiemelve a húsokat, tálalhatjuk. Csak annyi húst
vegyünk ki, amennyit elfogyasztunk.
Zsirban tárolva a hús nem szárad ki. Újra melegítve vagy akár hidegen is
fogyaszthato.
Főtt vagy tört burgonyával, esetleg valamilyen mártással
vagy párolt káposztával tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése