Az alma és a csirkemáj párosítása ami könnyen elkészíthető,
ízletes eredményt hoz.
Hozzávalók
4 személyre
- 80 dkg csirkemáj (2 csomag mélyhűtött)
- ½ l tej
- 2 fej hagyma
- 1 evőkanál bazsalikom
- 1 evőkanál majoránna
- 1 kis csokor petrezselyem
- 5 dkg füstölt szalonna
- 80 dkg alma
- 2 evőkanál vaj
- 4 evőkanál almapálinka (vagy csak sima vodka)
- 1 dl félszáraz fehérbor
- 1 kiskanál fekete bors
Előkészités:
- A májat leöblítjük, az inakat és a hártyákat eltávolítjuk, felszeleteljük, és egy éjszakára tejbe áztatjuk. Másnap a főzes előtt a tejet leszűrjük róla.
- A hagymákat megtisztítjuk, félbevágjuk, "szálasra" szeleteljük.
- A szalonnát felkockázzuk.
- Az almákat megmossuk, félbevágjuk, magházukat kiemeljük, hámozatlanul gerezdekre szeleteljük.
Elkészítés:
Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat,
beleszórjuk az almagerezdeket, élénk tűzön mindkét oldalukat 3-4 percig
pirítjuk. A megsült almákat félretesszük.
A szalonnát egy másik edényben
zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a felvágott hagymákat, és fedő alatt, mérsékelt
tűzön megfonnyasztjuk. Rádobjuk a májat, 4-5 percig erős tűzön pirítjuk, majd
meglocsoljuk az almapálinkával, megszórjuk őrölt borssal, bazsalikommal és
majorannával.
Hozzáadjuk a sült almát,
felöntjük a borral, és élénk tűzön összeforraljuk. Csak evés előtt a tányéron
sózzuk!
Sült vagy főtt burgonyával
tálaljuk.
Megjegyzés:
Az igazsághoz tartozik, hogy az
eredeti receptet Lajos Mari oldalán talaltam, ahol is friss fűszerekkel
javasolt a májat elkésziteni, és rozmaringos burgonyával javasolt tálalni. A rozmaringos burgonya receptjét majd más
alkalommal adom közre, az lemaradt a fotózásomról, más fotójával pedig nem
illik dicsekedni. Mindenesetre így vagy úgy ez az recept mindenképpen
különlegesen finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése