2018. március 1., csütörtök

Pirított csirkemáj almával


Az alma és a csirkemáj párosítása ami könnyen elkészíthető, ízletes eredményt hoz.
 

Hozzávalók
4 személyre
  • 80 dkg csirkemáj (2 csomag mélyhűtött)
  • ½ l tej
  • 2 fej hagyma
  • 1 evőkanál bazsalikom
  • 1 evőkanál majoránna
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 80 dkg alma
  • 2 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál almapálinka (vagy csak sima vodka)
  • 1 dl félszáraz fehérbor
  • 1 kiskanál fekete bors


Előkészités:
  • A májat leöblítjük, az inakat és a hártyákat eltávolítjuk,  felszeleteljük, és egy éjszakára tejbe áztatjuk. Másnap a főzes előtt a tejet leszűrjük róla.
  • A hagymákat megtisztítjuk, félbevágjuk, "szálasra" szeleteljük. 
  • A szalonnát felkockázzuk.
  • Az almákat megmossuk, félbevágjuk, magházukat kiemeljük, hámozatlanul gerezdekre szeleteljük.


Elkészítés:
Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, beleszórjuk az almagerezdeket, élénk tűzön mindkét oldalukat 3-4 percig pirítjuk. A megsült almákat félretesszük.

A szalonnát egy másik edényben zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a felvágott hagymákat, és fedő alatt, mérsékelt tűzön megfonnyasztjuk. Rádobjuk a májat, 4-5 percig erős tűzön pirítjuk, majd meglocsoljuk az almapálinkával, megszórjuk őrölt borssal, bazsalikommal és majorannával.

Hozzáadjuk a sült almát, felöntjük a borral, és élénk tűzön összeforraljuk. Csak evés előtt a tányéron sózzuk!

Sült vagy főtt burgonyával tálaljuk.

Megjegyzés:
Az igazsághoz tartozik, hogy az eredeti receptet Lajos Mari oldalán talaltam, ahol is friss fűszerekkel javasolt a májat elkésziteni, és rozmaringos burgonyával javasolt tálalni.  A rozmaringos burgonya receptjét majd más alkalommal adom közre, az lemaradt a fotózásomról, más fotójával pedig nem illik dicsekedni. Mindenesetre így vagy úgy ez az recept mindenképpen különlegesen finom.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése