No, ez nehéz dió. Nem az elkészitése, hanem a megfelelő
csirke beszerzése. Nem a mostanában kapható nagydarab csirkékre találták ki ezt
a finomságot eleink, hanem a fiatal, épp csak felnövekvő csibékre, melyeknek
súlya nem volt több 50-60 dekánál. Az ilyen csirkéket mondták rántanivalónak.
Persze az sem mindegy, hogy hogyan volt az a csirke levágva: falusiasan vagy
gyárilag, hiszen ettől függ, hogy a csontok mellett mennyire marad a hús véres.
Tehát ha valahogy szert tehetünk ilyen igazi rántanivaló csirkére, akkor
semmiképpen ne hagyjuk ki!
Hozzávalók
4 személyre
- 2 db csirke, lehetőleg darabonként kb. 50-60 dkg súlyban
- 5 dkg sö
- 6 dkg liszt
- 2 tojás
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 5 dl olaj vagy 50 dkg zsír
Előkészítés:
Tálkákba, tányérokba mérjük külön a lisztet, a morzsát és a
tojásokat. A tojásokat pici sóval felverjük. Lehet a tojásba tenni 1-2
evőkanálnyi tejet is. Ettől a bunda lazább lesz.
Elkészítés:
A csirkedarabokat besózzuk. Hűvös helyen kicsit állni
hagyjuk, hogy a só átjárja. Közben felmelegítjük az olajat, és ha már serceg, a
csirkedarabokat egyenként lisztbe, tojásba és morzsába forgatjuk, és
beletesszük. Fedő alatt lassan sütjük, hogy rendesen átsüljön. A megpirult darabokat megfordítjuk és tovább
sütjük szép pirosra. Ha elkészült papírszalvétára vagy papírtörlőre szedjük és
tálalásig melegen tartjuk.
Hagyományosan rizi-bizivel és fejes salátával tálaljuk.
Ha nem tudunk kis sulyú csirkét beszerezni, akkor a
nagyobb csirkéből ugyanígy készítjük,
takarék lángon minél tovább sütjük, hogy rendesen átsüljön, de közben ne égjen
meg a bundája.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése