2018. március 5., hétfő

Békebeli rántott csirke


No, ez nehéz dió. Nem az elkészitése, hanem a megfelelő csirke beszerzése. Nem a mostanában kapható nagydarab csirkékre találták ki ezt a finomságot eleink, hanem a fiatal, épp csak felnövekvő csibékre, melyeknek súlya nem volt több 50-60 dekánál. Az ilyen csirkéket mondták rántanivalónak. Persze az sem mindegy, hogy hogyan volt az a csirke levágva: falusiasan vagy gyárilag, hiszen ettől függ, hogy a csontok mellett mennyire marad a hús véres. Tehát ha valahogy szert tehetünk ilyen igazi rántanivaló csirkére, akkor semmiképpen ne hagyjuk ki!


Hozzávalók
4 személyre

  • 2 db csirke, lehetőleg darabonként kb. 50-60 dkg súlyban
  • 5 dkg sö
  • 6 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dl olaj vagy 50 dkg zsír


Előkészítés:
 A csirkéket feldaraboljuk: levágjuk a szárnyakat, a combokat. A combokat ketté vágjuk alsó és felső részre, de akár maradhatnak egyben is. A mellehúsát régen csontjával együtt rántották, bár szerintem is finomabb kicsontozva. Igy vagy úgy, vághatjuk a mell darabokat keresztben félbe, a csontos megoldásnál mindenképpen ezt javaslom, és hagyhatjuk egészben is, ez a filézett változatnál válik be jobban. A mellcsontokat és a farhátat hogy ne menjen az se kárba, levesnek főzhetjük. Végül a szárnyak köze májat dugunk. A májat villával megszurkáljuk kicsit, hogy sülés közben ne spricceljen.

Tálkákba, tányérokba mérjük külön a lisztet, a morzsát és a tojásokat. A tojásokat pici sóval felverjük. Lehet a tojásba tenni 1-2 evőkanálnyi tejet is. Ettől a bunda lazább lesz.


Elkészítés:
A csirkedarabokat besózzuk. Hűvös helyen kicsit állni hagyjuk, hogy a só átjárja. Közben felmelegítjük az olajat, és ha már serceg, a csirkedarabokat egyenként lisztbe, tojásba és morzsába forgatjuk, és beletesszük. Fedő alatt lassan sütjük, hogy rendesen átsüljön.  A megpirult darabokat megfordítjuk és tovább sütjük szép pirosra. Ha elkészült papírszalvétára vagy papírtörlőre szedjük és tálalásig melegen tartjuk.

Hagyományosan rizi-bizivel és fejes salátával tálaljuk.

Ha nem tudunk kis sulyú csirkét beszerezni, akkor a nagyobb   csirkéből ugyanígy készítjük, takarék lángon minél tovább sütjük, hogy rendesen átsüljön, de közben ne égjen meg a bundája.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése