2018. március 20., kedd

Amerikai palacsinta


Vagyis pancake. Többnyire hétvégenként reggelire készítik, vagy csak úgy beülnek egy pancake-házba és válogatnak a különféle variációkban. A hivatalos pancake recept a következő:



Hozzávalók:

A száraz részhez:
  • 2 bögre ( 35 dkg) liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 kiskanál sütőpor
  • ½ kiskanál szódabikarbóna
  • ½ kiskanál só

A nedves részhez:
  • 2 bögre iró esetleg ivó joghurt vagy tej (4,8 dl vagyis kb fél liter)
  • 1 tojás
Kell még:
  • olaj a sütéshez


Elkészítés:
A száraz és a nedves anyagot külön-külön összekeverjük, majd egybeöntjük és elkeverjük. Vigyázzunk, hogy ne keverjük túl.

Egy serpenyőben kevés olajat melegítünk, annyit, amennyit a palacsintához szoktunk. Ha az olaj elég forró, negyed bögrényi tésztát, (ami 0,6 dl vagyis nagyjából fél deci) a serpenyő közepére öntünk. Addig sütjük, amíg a pancake felszínén nagy buborékok nem lesznek, ez kb. 2 perc.  Ekkor megfordítjuk, és a másik oldalt is aranybarnára sütjük, ez kb. 1,5 perc.
Rácsra szedjük, hogy alul-felül is átszellőzzön kicsit, majd mielőbb tálaljuk. Ha nem azonnal adjuk asztalra, fontos, hogy ne tároljuk egymáson a pancake-eket, inkább egymás mellett. Az asztalon már lehet 3-5 palacsintát is egymásra tornyozni.

Tálalása egyszerűen: a forró pancake torony tetejére teszünk egy darabka hideg vajat, és hagyjuk szétolvadni. Közben az egymásra rakott palacsintákat kicsit felhajtogatva meglocsoljuk maple vagyis juhar sziruppal.

Komplett tálalása: az egyszerűen tálalt pancake-re vagy mellé klb. friss bogyós gyümölcsöket helyezünk (kék áfonya, eper, málna), vagy  gyümölcsök helyett vékonyra szelt, kisütött bacon csíkokat, esetleg sült, hosszában félbevágott, domború felükön beirdalt kolbászdarabkákat teszünk mellé.
Kiváló társa a sült tojás akár a napocskás részével felfelé (tükör-tojás) akár  a mindkét oldalán megsütött változatban.

Jó, ha tudjuk, hogy a pancake nem az a palacsinta, amit mi szoktunk sütni. A mi verziónk neve angolban: crepe, ami a francia palacsinta neve.   Bár ha simán csak palacsintát mondunk a magyar palacsintára, lassan már azt is értik mindenhol.

Ne lepődjünk meg, ha a pancake receptjére rákérdezve Amerikában azt a választ kapjuk, hogy nincs benne semmi különös, csak kiöntjük a boltban vett palacsintaport és összekeverjük az előírás szerint. Ebből adódóan mi is készíthetünk előre palacsintaport a száraz anyagokból, ha úgy gondoljuk, hogy hamarosan újra sütni szeretnénk egy kis pancake-et.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése