Ahogy a mama, vagyis ahogy anyósom készíti. Pazar!
Hozzávalók:
4 személyre
- 60 dkg sertéshús (comb, lapocka, csont nélküli tarja, legjobb persze a szűzpecsenye)
- 1 kg krumpli
- 1 fej hagyma
- 5 dkg füstölt szalonna
- 5 gerezd fokhagyma
- só, bors
- olaj a krumpli sütéséhez.
Előkészítés:
- A húst leöblítjük, kockára vágjuk.
- A hagymát megtisztítjuk, és apró kockára vágjuk.
- A fokhagyma gerezdek héját lehántjuk, 4 gerezdet összezúzunk vagy lereszelünk, kistányérra tesszük, és az ötödiket is összezúzzuk, és különtesszük.
- A szalonnát felkockázzuk.
Elkészítés:
A szalonna zsírját kisütjük. A forró szalonnazsírba
beletesszük a hagymát, üvegesre pároljuk.
Rádobjuk az egy gerezd zúzott fokhagymát, elkeverjük, beletesszük a
húst, kicsit együtt sütjük az egészet, majd felöntjük fél pohár vízzel. Sózzuk,
borsozzuk, majd a húst puhára pároljuk. Ha kell vizet öntünk hozzá, de mindig
csak egy keveset. Ha a hús megpuhult, zsírjára sütjük, rádobjuk a 4 gerezd
zúzott fokhagymát, elkeverjük, pár pillanatig együtt sütjük, hogy a fokhagyma
íze átjárja, majd levesszük a tűzről. A
húst tepsibe öntjük, lehetőleg akkorába, hogy egy rétegben legyen benne csak a
hús, es 180 fokos sütőben kicsit megkapatjuk. Vigyázzunk, nehogy megégjen. Az
egész nem több 10 percnél.
Miközben a hús párolódott, már odatettük a krumplit hajában
főni. Forrástól számítva kb 20 percet főzzük, nem kell túl főzni. Leszűrjük,
meghámozzuk, kockára vágjuk és forró olajban kisütjük. Kiszedjük, leitatjuk róla az olajat, és
melegen tartjuk, mig a sütőben is kellően megpirul a hús.
Végül a húst és a sült kockakrumplit összeöntjük és óvatosan
elkeverjük .
Savanyúsággal, idény salátával kínáljuk.
Miért jó főtt krumpliból készíteni a kocka krumplit: a sült
burgonyán érezni, ha már nem friss. A főtt krumpliból készült kocka krumpli
tovább megőrzi frisseségét. Ez különösen akkor fontos, ha van maradék.
Miért jó, ha a húst sütőben átpirítjuk: a párolt húsnak
végül is főtt íze lesz, ezt az ízt javítja nagyban a sütőben való pirítás. Zongorázni lehet a különbséget.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése