2018. március 14., szerda

Brassói aprópecsenye


Ahogy a mama, vagyis ahogy anyósom készíti. Pazar!
 

Hozzávalók:
4 személyre

  • 60 dkg sertéshús (comb, lapocka, csont nélküli tarja, legjobb persze a szűzpecsenye)
  • 1 kg krumpli
  • 1 fej hagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 5 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • olaj a krumpli sütéséhez.


Előkészítés:
  • A húst leöblítjük,  kockára vágjuk.
  • A hagymát megtisztítjuk, és apró kockára vágjuk.
  • A fokhagyma gerezdek héját lehántjuk, 4 gerezdet összezúzunk vagy lereszelünk, kistányérra tesszük, és az ötödiket is összezúzzuk, és különtesszük.
  • A szalonnát felkockázzuk. 


Elkészítés:
A szalonna zsírját kisütjük. A forró szalonnazsírba beletesszük a hagymát, üvegesre pároljuk.  Rádobjuk az egy gerezd zúzott fokhagymát, elkeverjük, beletesszük a húst, kicsit együtt sütjük az egészet, majd felöntjük fél pohár vízzel. Sózzuk, borsozzuk, majd a húst puhára pároljuk. Ha kell vizet öntünk hozzá, de mindig csak egy keveset. Ha a hús megpuhult, zsírjára sütjük, rádobjuk a 4 gerezd zúzott fokhagymát, elkeverjük, pár pillanatig együtt sütjük, hogy a fokhagyma íze átjárja, majd levesszük a tűzről.  A húst tepsibe öntjük, lehetőleg akkorába, hogy egy rétegben legyen benne csak a hús, es 180 fokos sütőben kicsit megkapatjuk. Vigyázzunk, nehogy megégjen. Az egész nem több 10 percnél.

Miközben a hús párolódott, már odatettük a krumplit hajában főni. Forrástól számítva kb 20 percet főzzük, nem kell túl főzni. Leszűrjük, meghámozzuk, kockára vágjuk és forró olajban kisütjük.  Kiszedjük, leitatjuk róla az olajat, és melegen tartjuk, mig a sütőben is kellően megpirul a hús.

Végül a húst és a sült kockakrumplit összeöntjük és óvatosan elkeverjük .

Savanyúsággal, idény salátával  kínáljuk.

Miért jó főtt krumpliból készíteni a kocka krumplit: a sült burgonyán érezni, ha már nem friss. A főtt krumpliból készült kocka krumpli tovább megőrzi frisseségét. Ez különösen akkor fontos, ha van maradék.

Miért jó, ha a húst sütőben átpirítjuk: a párolt húsnak végül is főtt íze lesz, ezt az ízt javítja nagyban a sütőben való pirítás.  Zongorázni lehet a különbséget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése