2017. december 11., hétfő

Sajttal sült, raguval töltött palacsinta

Ez az eredeti recept, amit török nyelven találtam korábban. Sikerült lefordítanom, és azonnal ki is próbáltam, igaz elsőre nem a török raguval, hanem csak sima gombás hússal, Nagyon finom lett! A recept szerint bárányhúsos raguval töltjük a palacsinta batyukat, én azonban másfajta hússal töltöttem, minden egyéb megegyezik az eredeti recepttel. Így is finom, izgalmas, érdekes és jó izhatású tölteléket kaptam. Tehát az eredeti recept:


 Hozzávalók:

  • 18 db palacsinta


Az eredeti töltelékhez:
  • 500 gr darált bárányhús
  • 1 fej hagyma apróra vágva
  • 2 hegyes zöld, nem vagy nem túl csípős paprika
  • 1 sárgarépa kisebb kockákra vágva
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2-3 hámozott kockára vágott paradicsom
  • 1 bögre (2,5 dl) zöldborsó
  • 2 bögre víz
  • Őrölt fekete bors
  • Pirospaprika
  • Oliva olaj


A besamelmártáshoz:
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 500 ml tej
  • Őrölt bors
  • Szerecsendió reszelék


A tetejére
  • 10 dkg sajt


Elkészítés:
  • Palacsintákat sütünk.
  • Elkészítjük a ragut.
  • Elkészítjük a besamelt.
  • A sajtot lereszeljük.
  • A tepsit kikenjük vajjal vagy olajjal.




A török ragu elkészítése:

Oliva olajon hagymát pirítunk, rádobjuk a darált bárányhúst, kis ideig együtt pirítjuk, beledobjuk a zúzott fokhagymát, elkeverjük, majd hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, sárgarépakockát zöldborsót. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a pirospaprikával. Amikor hús és a zöldségek is megpuhultak felöntjük a vízzel, és addig főzzük, amíg a levét elfövi.  


A besamel elkészítése:
A vajat felolvasztjuk, rátesszük a lisztet, és kevergetve sütjük, amíg a liszt a vajban fel nem habzik. Nem kell pirítani! Beleöntjük a tejet, sózzuk, borsozzuk, habverővel folyamatosan keverve készre főzzük. Krémszerű masszát kapunk. Utoljára belereszelhetünk egy kis szerecsendiót.


Összeállítás:
A palacsinták közepére teszünk egy-egy bő evőkanál ragut. Először két oldalról hajtjuk rá a palacsinta széleit, majd alulról és felülről is, így kis négyzeteket kapunk. A megtöltött palacsintákat egymás mellé helyezzük a tepsiben. Minden egyes palacsintát megkenünk egy evőkanál besamellel, végül megszórjuk őket reszelt sajttal. Forró sütőbe téve addig sütjük, amíg a sajt ráolvad és egy kicsit megpirul a palacsintákon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése