Ez az eredeti recept, amit török nyelven találtam
korábban. Sikerült lefordítanom, és azonnal ki is próbáltam, igaz elsőre nem a
török raguval, hanem csak sima gombás hússal, Nagyon finom lett! A recept
szerint bárányhúsos raguval töltjük a palacsinta batyukat, én azonban másfajta
hússal töltöttem, minden egyéb megegyezik az eredeti recepttel. Így is finom,
izgalmas, érdekes és jó izhatású tölteléket kaptam. Tehát az eredeti recept:
- 18 db palacsinta
Az eredeti töltelékhez:
- 500 gr darált bárányhús
- 1 fej hagyma apróra vágva
- 2 hegyes zöld, nem vagy nem túl csípős paprika
- 1 sárgarépa kisebb kockákra vágva
- 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
- 2-3 hámozott kockára vágott paradicsom
- 1 bögre (2,5 dl) zöldborsó
- 2 bögre víz
- Só
- Őrölt fekete bors
- Pirospaprika
- Oliva olaj
A besamelmártáshoz:
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 500 ml tej
- Só
- Őrölt bors
- Szerecsendió reszelék
A tetejére
- 10 dkg sajt
Elkészítés:
- Palacsintákat sütünk.
- Elkészítjük a ragut.
- Elkészítjük a besamelt.
- A sajtot lereszeljük.
- A tepsit kikenjük vajjal vagy olajjal.
A török ragu elkészítése:
Oliva olajon hagymát pirítunk, rádobjuk a darált
bárányhúst, kis ideig együtt pirítjuk, beledobjuk a zúzott fokhagymát,
elkeverjük, majd hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, sárgarépakockát
zöldborsót. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a pirospaprikával. Amikor hús és a
zöldségek is megpuhultak felöntjük a vízzel, és addig főzzük, amíg a levét elfövi.
A besamel elkészítése:
A vajat felolvasztjuk, rátesszük a lisztet, és
kevergetve sütjük, amíg a liszt a vajban fel nem habzik. Nem kell pirítani!
Beleöntjük a tejet, sózzuk, borsozzuk, habverővel folyamatosan keverve készre
főzzük. Krémszerű masszát kapunk. Utoljára belereszelhetünk egy kis
szerecsendiót.
Összeállítás:
A palacsinták közepére teszünk egy-egy bő evőkanál
ragut. Először két oldalról hajtjuk rá a palacsinta széleit, majd alulról és
felülről is, így kis négyzeteket kapunk. A megtöltött palacsintákat egymás
mellé helyezzük a tepsiben. Minden egyes palacsintát megkenünk egy evőkanál
besamellel, végül megszórjuk őket reszelt sajttal. Forró sütőbe téve addig
sütjük, amíg a sajt ráolvad és egy kicsit megpirul a palacsintákon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése