Ez a finom tavaszi főzelékünk szó szerint `édes` testvére a franciasalátának. Gyermekkoromban még élt a macedoin (makedoán) elnevezés erre a főzelékre, ami
utalás volt a Franciaországban született vegyes majonézes salátára, amit a nagy
makedon vagyis Nagy Sándor emlékére
neveztek el macedoinnak, a birodalom vegyes összetételére utalva . A macedon saláta nyomán született meg nálunk
a vegyes főzelék változat, és a franciasaláta is. A finomfőzelékben elvileg a
sárgarépa-karalábé-zöldborsó hármas az uralkodó, de ma már megbékéltem a
gondolattal, hogy más összetételű vegyesfőzeléket is nevezhetünk
finomfőzeléknek. Mindenesetre a békebeli
napközis ízeket ez a hármas adja.
Hozzávalók:
4 személyre
- 50 dkg borsó-répa mélyhűtött csomag
- 25 dkg karalábé borsószem nagyságú kockákra vágva
- 3 dkg vaj (olaj)
- 3 evőkanál liszt
- kb 1 l tej
- só
- 1 kiskanál cukor
- 2 evőkanál petrezselyemzöld
Elkészités:
A karalábét megpároljuk a vajon. Ha puha, hozzáadjuk a
mélyhűtött répa-borsó keveréket, és ezzel is pároljuk amíg a zöldségek
felolvadnak, és tovább, amíg megpuhulnak.
Ekkor megszórjuk liszttel és
petrezselyemzölddel, elkeverjük, kicsit együtt pirítjuk, majd felöntjük a
tejjel. Sózzuk, cukrozzuk, és időnként megkevergetve készre főzzük.
Gyermekkorom napközijében
natúr szelet volt a hivatalos feltét rajta. Újított változatban adhatjuk valamilyen körettel pl.
petrezselymes krumplival és valamilyen feltéttel, pl. a hagyományos natúr
szelettel vagy fasirttal.
A mélyhűtött zöldségeket kiválthatjuk kockára vágott sárgarépával és zöldborsóval,
megfelelő mennyiségben (25-25 dkg). Ekkor a répát és a karalábét egyszerre
kezdjük el párolni, a borsó a párolás legvégén kerül bele.
Ajánlom a vajjal való készítést, az külön jó ízt ad a
főzeléknek, de persze egyéb zsiradék is megfelel.
A cukor elmaradhat, vagy más édesitővel helyettesithető.
Petrezselyemzöld elmaradhat ugyan, de kár lenne érte, mert
nagyon kellemes tavaszi ízt ad a főzeléknek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése