2017. december 16., szombat

Finomfőzelék

Ez a finom tavaszi főzelékünk szó szerint  `édes` testvére a franciasalátának.  Gyermekkoromban még élt a macedoin  (makedoán) elnevezés erre a főzelékre, ami utalás volt a Franciaországban született vegyes majonézes salátára, amit a nagy makedon vagyis  Nagy Sándor emlékére neveztek el macedoinnak, a birodalom vegyes összetételére utalva .  A macedon saláta nyomán született meg nálunk a vegyes főzelék változat, és a franciasaláta is.  A finomfőzelékben elvileg a sárgarépa-karalábé-zöldborsó hármas az uralkodó, de ma már megbékéltem a gondolattal, hogy más összetételű vegyesfőzeléket is nevezhetünk finomfőzeléknek.  Mindenesetre a békebeli napközis ízeket ez a hármas adja.


Hozzávalók:
4 személyre

  • 50 dkg borsó-répa mélyhűtött csomag
  • 25 dkg karalábé borsószem nagyságú kockákra vágva
  • 3 dkg vaj (olaj)
  • 3 evőkanál liszt
  • kb 1 l tej
  • 1 kiskanál cukor
  • 2 evőkanál petrezselyemzöld


Elkészités:
A karalábét megpároljuk a vajon. Ha puha, hozzáadjuk a mélyhűtött répa-borsó keveréket, és ezzel is pároljuk amíg a zöldségek felolvadnak, és tovább, amíg megpuhulnak.  Ekkor megszórjuk liszttel  és petrezselyemzölddel, elkeverjük, kicsit együtt pirítjuk, majd felöntjük a tejjel. Sózzuk, cukrozzuk, és időnként megkevergetve készre főzzük.

Gyermekkorom napközijében  natúr szelet volt a hivatalos feltét rajta. Újított  változatban adhatjuk valamilyen körettel pl. petrezselymes krumplival és valamilyen feltéttel, pl. a hagyományos natúr szelettel vagy fasirttal.

A mélyhűtött zöldségeket kiválthatjuk  kockára vágott sárgarépával és zöldborsóval, megfelelő mennyiségben (25-25 dkg). Ekkor a répát és a karalábét egyszerre kezdjük el párolni, a borsó a párolás legvégén kerül bele.
Ajánlom a vajjal való készítést, az külön jó ízt ad a főzeléknek, de persze egyéb zsiradék is megfelel.

A cukor elmaradhat, vagy más édesitővel helyettesithető.


Petrezselyemzöld elmaradhat ugyan, de kár lenne érte, mert nagyon kellemes tavaszi ízt ad a főzeléknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése