2017. december 7., csütörtök

Tarhonyaleves:

Természetesen napközis, és jellegzetesen magyar.  A tarhonya szerves részét képezi a magyar konyhának, nem csak a kézzel készitett házi, hanem az annak idején úttörő gombócnak nevezett gyári változat is.  Akár köretnek, akár levesnek is elkészithetjük.
 

Hozzávalók:
4 személyre

  • 3 dkg szalonna
  • 10 dkg tarhonya
  • 1 közepes (kb 20 dkg) krumpli
  • 1 fél zöldpaprika
  • 1 fél paradicsom
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 kiskanál pirospaprika
  • Őrölt bors


Előkészítés:
  • A szalonnát kis kockákra vágjuk.
  • A hagymát felapritjuk.
  • A krumplit meghámozzuk kockára vágjuk.


Elkészítés:
A szalonnát zsirjára sütjük, a pörcöt kiszedjük. A zsirján megpiritjuk a tarhonyát, majd hozzáadjuk a hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot és addig sütjük, amig a hagyma üveges nem lesz. Ekkor meghintjük a pirospaprikával,  hozzáadjuk a krumplit, a szalonna pörcöket, és felöntjük 1,5 l meleg vizzel.  Felforraljuk, és addig főzzük amig a tarhonya és a krumpli is megfőnek.

Tálalás előtt megszórhatjuk apróra vágott zellerzölddel.


Szalonna nélkül, olajjal vagy zsirral is készithetjük. Télen a paprika, paradicsom helyett adhatunk bele 3 evőkanál konzerv vagy eltett lecsót.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése