Természetesen napközis, és jellegzetesen magyar. A tarhonya szerves részét képezi a magyar
konyhának, nem csak a kézzel készitett házi, hanem az annak idején úttörő
gombócnak nevezett gyári változat is.
Akár köretnek, akár levesnek is elkészithetjük.
Hozzávalók:
4 személyre
- 3 dkg szalonna
- 10 dkg tarhonya
- 1 közepes (kb 20 dkg) krumpli
- 1 fél zöldpaprika
- 1 fél paradicsom
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 kiskanál pirospaprika
- Só
- Őrölt bors
Előkészítés:
- A szalonnát kis kockákra vágjuk.
- A hagymát felapritjuk.
- A krumplit meghámozzuk kockára vágjuk.
Elkészítés:
A szalonnát zsirjára sütjük, a pörcöt kiszedjük. A zsirján
megpiritjuk a tarhonyát, majd hozzáadjuk a hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot
és addig sütjük, amig a hagyma üveges nem lesz. Ekkor meghintjük a pirospaprikával, hozzáadjuk a krumplit, a szalonna pörcöket,
és felöntjük 1,5 l meleg vizzel.
Felforraljuk, és addig főzzük amig a tarhonya és a krumpli is megfőnek.
Tálalás előtt megszórhatjuk apróra vágott zellerzölddel.
Szalonna nélkül, olajjal vagy zsirral is készithetjük. Télen
a paprika, paradicsom helyett adhatunk bele 3 evőkanál konzerv vagy eltett
lecsót.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése