A Camembert sajtot 1791-ben alkotta meg egy normandiai parasztasszony, Marie Harel, egy pap tanácsai alapján, aki Brie vidékéről menekült a forradalom elől Normandiába.
Hozzávalók
8 db-hoz
- 1 csomag Camembert sajt (kerek)
- 2 tojás
- liszt
- zsemlemorzsa
- só
- olaj a sütéshez
A sajtot felhasználásig tartsuk hűtőben.
Elkészítés:
Bundázáshoz a sajtot keresztben félbevágjuk, majd a fél camembereket lapjában is kettévágjuk. Végül a lapokra vágott sajtot negyedekre vágjuk, igy kapjuk meg a kis háromszögeket. Összesen tehát 8 sajtdarabunk lesz.
A tojásokat megsózzuk, majd fel verjük habosra. A sajt háromszögeket egyenként lisztbe, majd tojásba, ismét lisztbe, majd ismét tojásba, végul pedig zsemlemorzsába forgatjuk. Ez a része kicsit mancsos, de ez ezzel jár, es igazán megéri a fáradságot.
Az fenti módon panirozott sajtokat felhasználásig mélyhűtőbe, de legalább is hűtőszekrénybe tesszük.
Tálalás előtt közvetlenül forró olajban sütjük ki őket.
Tanácsok:
Ha vastagabb Camembert-t kapunk, akkor a fél Camembert-eket nyugodtan szeletelhetjük lapjában 3 részre is, feltéve, hogy az igy kapott szeletek nem lesznek fél cm-nel vékonyabbak.
Hasáb burgonyaval és áfonya lekvárral tálaljuk. Adhatunk mellé majonézt is természetesen. Ünnepi alkalmakkor tálaljuk málna-, esetleg áfonyalekvárral töltött fel (befőtt) őszibarackokkal, vagyis őszibarack Melbával.
Vendégvárónak is kiváló, mert a sajtokat jó előre bepanirozhatjuk, majd zsemlemorzsával megszórt tálcára széthelyezve mélyhűtőbe tesszük. Másnap a megfagyott, panirozott sajtokat hűtőzacskóba szedjük, es felhasználásig a mélyhűtőben tároljuk. Sütéshez a fagyott panirozott sajt darabokat felengedés nélkül bő forró olajban sütjük szép aranybarnára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése