Két alapvető, de nehezen beszerezhető hozzávalója a kókusztej és a mogyoróvaj, de ma már ezek beszerzése sem lehetetlen.
Hozzávalók:
- 2 db. sárgarépa megpucolva
- 3 kiskanál olaj ( ha van, akkor legjobb a szezám olaj)
- 2 kiskanál frissen reszelt gyömbér
- 3 gerezd fokhagyma összezúzva
- 1 bögre (2,4 dl) viz ( ha van akkor hús vagy zöldség alaplé jobb benne)
- 1/2 bögrényi (1,2 dl) mogyoróvaj
- 1/4 bögrényi (0,6 dl) szójaszósz
- 1 evőkanál barnacukor
- 1,5 evőkanál 10% étel ecet (ha van rizsecet, az a legjobb)
- 1 bögrényi (2,4 dl) konzerv kókusztej
- 50 dkg filézett csirkemell vékony csikokra vágva
- 1 nagyobb piros szinű kaliforniai paprika, csikokra vágva
- 40 dkg zöldborsó esetleg zöldbab (fagyasztott is lehet)
- 40 dkg szélesmetélt (esetleg spagetti) sós vizben kifőzve
- 1/2 csomag petrezselyemzöld (ha van korianderzöld, az jobb)
- 1 maréknyi (1,2 dl) gyengén sós mogyoró a tetejére
Esetleg
- 1 kiskanál `Sriracha` szósz, ami egyfajta csilis fokhagymás Thai szósz. Egy kevéske csipős Piros Arannyal helyettesithető, de azért persze nem teljesen ugyanaz.
Először készitsük el a mártást:
Egy nagyobb serpenyőben felforrósitunk 1 kiskanál olajat. Beletesszük a reszelt gyömbért és a zúzott fokhagymát. 30 másodpercig sütjük. Hozzáadjuk a folyadékot (vizet vagy hús esetleg zöldség alaplét), a mogyoróvajat, szójaszószt, barnacukrot, ecetet es ha van kevés Srirachát (vagy egy pici csipős Piros Aranyat). Kevergetve főzzük tovább, amig a mogyoróvaj teljesen fel nem oldódik. Ez kb. 5 percet vesz igénybe. Ekkor öntsük bele a kókusztejet, majd kevergetve forraljuk fel. Ha felforrt vegyük le a tűzről, fedővel takarjuk le, és tartsuk melegen.
Majd pároljuk meg a zöldségeket:
Egy másik serpenyőbe tegyünk bele egy kiskanál olajat. Forrósitsuk fel, tegyük hozzá a paprikacsikokat és a zöldborsót, vagy zöldbabot és pároljuk kb. 5 percig. Ha a zöldségek megfelelően átpárolodtak, vegyük ki őket a serpenyőből egy tálba, és tegyük félre ezt is.
Ezután süssük át a csirkemellet.
A serpenyőbe tegyünk egy kiskanál olajat es kb 10 percig piritsuk-pároljuk benne a csirkemell csikokat. Zárjuk el a tüzet.
Végül keverjük össze az egészet
A zöldségeket, a mogyoróvajas mártást és a kifőtt tésztát őntsük a csirkemell csikokra. Óvatosan keverjük össze, hogy a mártás egyenletesen bevonjon minden hozzávalót. Végül a tetejét megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel (még jobb, ha koriander zölddel) és mogyoróval. Azonnal tálalhatjuk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése