2016. március 30., szerda

Bourbon csirke

Az amerikai üzletközpontok gyorséttermeinek népszerű fogásai közé tartozik a Bourbon csirke. Az édeskés izű, csirkemellből készült húsétel nevét a Louisiana állambeli New Orleans hires utcájáról, a Bourbon streetről kapta, illetve a recept egyik eredeti hozzávalójáról: a Bourbon whiskeyről. Az eredeti recept szerint a húsdarabokat szója szószos, barna cukros, gyömbéres mártásban pácolták, amihez whiskyt is adagoltak. A cajun konyha eme gyöngyszemét a kinai étkezdék is felkapták, majd kissé átalakitották. Elhagyták belőle a névadó Bourbon whiskeyt, és ketchuppal, ecettel pótoltak. Igy lett a Bourbon- csirke egy kis változtatással Amerika szerte a kinai és a cajun gyorséttermek egyik kedvelt fogása.








Hozzávalók:
4 személyre

  • 70 dkg csirkehús falatokra vágva (mell vagy comb filé)
  • 1-2 evőkanál olaj


A mártáshoz 

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanálnyi gyömbérpor
  • 3 mokkáskanálnyi tört paprika (vagy csipetnyi fűszerpaprika)
  • 0,5 dl almalé
  • 7 dkg barnacukor
  • 2 evőkanálnyi ketchup
  • 1 kiskanál almaecet
  • 1,2 dl viz
  • 0,7 dl szójaszósz




Elkészités:



1. A csirkemellett vágjuk kb 2,5-3 cm-es kockákra. A fokhagymát zúzzuk össze vagy reszeljuk le.

2.Öntsük az olajat egy nagyobb serpenyőbe, forrósitsuk fel, és a csirke darabokat piritsuk benne aranybarnára. Ezután a csirkét szedjük ki egy tálra.

2. A mártáshoz valókat tegyük a visszamaradt olajba. Közepes lángon kavargatással főzzük, melegitsük, amig a cukor felolvad benne. Ekkor tegyük bele vissza a csirkét, és erős lángon forraljuk fel. Ha felforrt, vegyük a lángot ismét közepesre, és főzzük a húst a mártásban kb 20 percig. 

Barna, sárga vagy csak sima fehér párolt rizzsel, esetleg szójával barnitott spagettivel, és párolt zöldségekkel, - úgy mint brokkoli, sárgarépa - tálalva igazán gyorséttermi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése