Friss tökből
Hozzávalók:
4 személyre
- 1,20 kg gyalult tök
- 6 dkg zsír
- 2 evőkanál liszt
- 2 fej hagyma,
- 2-3 evőkanál nem túl finomra vágott kapor
- 1—2 evőkanál 10 % .ecet
- 7 dl tej
- 2 dl tejföl
- 2 dkg só
esetleg
- 1 kávéskanál cukor
- 1/2 kávéskanál édes fűszerpaprika
Előkészités
A hagymát apróra vágjuk
A tököt egy kiskanál sóval megszórjuk, és kevés ecettel megpermetezzük. Ha 5%-os ecetet használunk, abból 3 evőkanállal locsolhatunk rá. Kicsit hagyjuk, hogy az izek átjárják.
A lisztet, tejfölt és tejet összeöntjük és simára keverjük.
Elkészités:
A hagymát megpároljuk az olajon. Rátesszük a sózott, beecetezett tököt e keletkezett levével együtt, és pároljuk tovább, amig a tök a keletkezett levét elfővi. Ekkor rászórjuk a kaprot, és ráöntjük a tejes-tejfölös-lisztes keveréket. Elkeverjük, felforraljuk, megkóstoljuk, ha kell teszünk még bele ecetet, sót, ha szükséges mehet bele cukor is egy kevés, bár a hagymától egyébként is elég édes lesz. Ha a habarás és a tök szálak is eléggé átfőttek, el is készült.
Ha kicsit szinesebbre szeretnénk, akkor a kaporral egy időben megszórhatjuk kevés pirospaprikával.
Tálalhatjuk pörkölttel, vagy fasirttal, esetleg tükör tojás is jó feltét hozzá.
El is lehet tenni a tököt télire: recept itt
Az eltett tökből is lehet finom tökfőzeléket késziteni: recept itt
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése