2024. június 27., csütörtök

Tökfőzelék

Friss tökből



Hozzávalók:
4 személyre

  • 1,20 kg gyalult tök
  • 6 dkg zsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 fej hagyma,
  • 2-3 evőkanál nem túl finomra vágott kapor
  • 1—2 evőkanál 10 % .ecet
  • 7 dl tej
  • 2 dl tejföl
  • 2 dkg só

esetleg

  • 1 kávéskanál cukor
  • 1/2 kávéskanál édes fűszerpaprika


Előkészités

A hagymát apróra vágjuk

A tököt egy kiskanál sóval megszórjuk, és kevés ecettel megpermetezzük. Ha 5%-os ecetet használunk, abból 3 evőkanállal locsolhatunk rá. Kicsit hagyjuk, hogy az izek átjárják.

A lisztet, tejfölt és tejet összeöntjük és simára keverjük.


Elkészités:

A hagymát megpároljuk az olajon. Rátesszük a sózott, beecetezett tököt e keletkezett levével együtt, és pároljuk tovább, amig a tök a keletkezett levét elfővi. Ekkor rászórjuk a kaprot, és ráöntjük a tejes-tejfölös-lisztes keveréket. Elkeverjük, felforraljuk, megkóstoljuk, ha kell teszünk még bele ecetet, sót, ha szükséges mehet bele cukor is egy kevés, bár a hagymától egyébként is elég édes lesz. Ha a habarás és a tök szálak is eléggé átfőttek, el is készült.

Ha kicsit szinesebbre szeretnénk, akkor a kaporral egy időben megszórhatjuk kevés pirospaprikával.

Tálalhatjuk pörkölttel, vagy fasirttal, esetleg tükör tojás is jó feltét hozzá.

El is lehet tenni a tököt télire: recept itt

Az eltett tökből is lehet finom tökfőzeléket késziteni: recept itt 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése