Sertés húsból készült pörkölt, rizzsel egybefőzve.
Hozzávalók:
- 50 dkg sertés hús (lapocka esetleg comb)
- 5 dkg zsir
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokagyma
- 1-2 kiskanál pirospaprika
- 25 dkg rizs
- só
- őrölt bors
Előkészités:
A sertéshúst kb 1,5 cm-es kockákra vágjuk.
A vöröshagymát apróra vágjuk.
A fokhagymát áttörjük vagy lereszeljük.
A rizst beáztatjuk. (ez akár el is elmaradhat)
Elkészités:
Elkészitjük a pörköltet. A zsiradékon megpároljuk a hagymát, végül belereszeljük vagy belenyomjuk a fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, majd beletesszük a kockára vágott húst. Kavargatva sütjük, pároljuk, amig kicsit kifehérednek a húskockák. Ekkor felöntjük annyi vizzel, hogy éppen ellepje. Sózuk, borsozzuk, és közepes lángon készre főzzük. Az esetleg elfőtt levét vizzel pótoljuk. Fontos, hogy a végén hagyjunk rajta elég szaftot.
Ha a pörkölt elkészült a rizst leszűrjük, hozzáöntjük a pörkölthöz, felöntjük kétszeres mennyiségű vizzel, felforraljuk, után izesitjük, ha kell (só, bors) fedő nélkül kicsit forraljuk még, majd elzárjuk a tüzet alatta, és lefedjük. Rendes rizs ezután magától megfő, megdagad. Nem baj, ha kicsit szaftosabb marad a végén, sőt az a cél, hogy a rizses hús ne legyen száraz. Ha a rizs megfőtt, és a nedvességet mértékkel ugyan, de elfőtte, átkeverjük, és tálalhatjuk is.
Savanyúsággal tálaljuk. Csemege uborka, csalamádé, de akár a cékla is nagyon jól megy hozzá.
Megjegyzés:
Csirkéből, borjúból, marhából is készithetjük, bár nekem marhából inkább a tarhonyás hús jön be, csirkéből pedig a zöldséges, fehér, vagyis nem paprikás megoldás, "ludas kása" módra. Emlitem még a bácskai rizses húst is, amit lecsósan szoktak késziteni. Ennyire változatos a magyar konyha rizses hús ügyben.
1 bögre vagyis egy 2.4 dl-es bögre rizs az kb 25 dkg. Ennek megfelelően 2 bögre vizet öntünk a rizs után a pörköltbe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése