A legegyszerűbb, méricskélés nélküli lekvárunk. Érdemes a lekvár készités tanulását ezzel kezdeni. Még cukor sem muszáj bele.
Hozzávalók:
Finom, érett szilva amennyi van.
Elkészités:
A szilvát kétszer átmossuk, átválogatjuk, kimagozzuk, és akkora fazékban, amekkorát csak 3/4-ig tölt meg a szilvánk, odatesszük főni. Lassú tűzön melegitjük forrásig, és főzzük, folyamatosan keverjük, hogy le ne égjen.
Mire szépen besűrűsödik, szét is főnek benne a szilvadarabok. Hivatalosan addig kell szötyögtetni-pötyögtetni, vagyis lassan főzni amig a fakanál meg nem áll benne. Mindenesetre érdemes addig, amig már nehéz kavargatni, érezni lehet a lekvár sűrűségét a kavarásnál.
Ha elég sűrű, és már tervezzük levenni a tűzről, akkor óvatosan megkóstoljuk, - vigyázat, nagyon forró! - és ha úgy érezzük, kellene bele egy kevés cukor vagy édesitő, akkor apránként tehetünk bele.
Végül steril üvegekbe szedjük, rácsavarjuk a steril fedőket, és egy napra dunsztba rakjuk.
Megjegyzés:
Nekünk itt veres szilvánk van, ebből a helyiek a pálinkát javasolják – mondjuk, miből nem. Frissen enni is finom, igen, pálinkának is remek, és lekvárnak is nagyon jó. Kicsit több munka van vele, de megéri. Macerásabb magozni, mert nem magvaváló, de ha keresztben félbe vágjuk, csavaró mozdulattal ketté választjuk, akkor az egyik fele a szilvának simán lejön, a másik felében marad a mag, amit kicsavarunk belőle, és ennyi.
A szilva az elején, amikor forrni kezd, felfuthat, ezért jobb, ha a fazék nincs túlságosan tele.
Finom a szilvalekvár hozzáadott cukor vagy egyéb édesitő nélkül is, nem feltétlenül kell bele tenni.
A lekvárfőzés időigényes munka. A főzött mennyiségtől függően tarthat fél, egy, vagy akár két napig is. Ha másnap is kell még főznünk, akkor este befejezzük a főzést, majd másnap újra inditjuk, és folyamatosan kevergetve lassú tűzön készre főzzük.
Én a biztonság kedvéért főzés előtt 1 evőkanálnyi 20 %-os ecetet öntöttem a vastag aljú fazekam aljára, hogy biztosan ne égjen le, illetve ha mégis, legalább könyebben lehessen kimosni a fazekat.
Az üvegek előkészitéséről itt olvashattok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése