Egy ideje már ismerem névről ezt a tortát, de még sosem kóstoltam. Most azonban elkészitettem egyet, nem biztos, hogy ez a "hivatalos" változat, de mindenesetre ez nagyon finom lett.
Hozzávalók:
A tortalaphoz:
- 30 dkg liszt
- 25 dkg túró
- 2 dl tejföl (esetleg joghurt vagy kefir)
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg puha vaj
- 3 db tojás (M)
- 1 kiskanál vaniliás cukor
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
A liszten kivül a többi hozzávalót turmixgépbe tesszók, összekeverjük, majd beleöntjük egy keverő tálba. Hozzáadjuk a lisztet, és ezzel is simára keverjük.
Egy 20-22 cm-es tortaformát kivajazunk, liszttel meghintünk, beleöntjük a tésztát, ha kell, simára egyengetjük. 180 C fokon kb 50-60 percig sütjük.
Sülés közben a tészta nagyra nő, de miközben majd hül, a felére össze fog esni. Amikor a tészta kihült, kettévágjuk, és az alábbi krémmel megtöltjük. A tészta oldalára és tetejére is kerüljön a krémből
A tortakrémhez:
- 3 dl habtejszin
- 12,5 dkg mascarpone
- 25 dkg krémes túró
- 12,5 dkg porcukor
- 1 citrom leve és héja
- 1 teáskanálnyi vanilia aroma
A tejszint (gépi habverővel) habbá verjük. Félidőben beletesszük a többi hozzávalót, és készre keverjük.
A túrógombóchoz:
- 15 dkg túró
- 2 evőkanál búzadara (4 dkg)
- 1 tojás
- pici só
- kevés darált keksz
A hozzávalókat a darált keksz kivételével összedolgozzuk, legalább fél órát pihentetjük, majd 8 gombócot készitünk belőe, amiket a szokott módon forró sós vizben kifőzünk. Végül kekszmorzsába forgatjuk a gombócokat. Ezzel diszitjük a tortát.
Összeállitás:
A megsült tortalapot két lapra vágjuk. Az alsó lapra rákenjük bőven a krém felét, lehet kicsit többet is, ráhelyezzük a másik tortaapot, és a maradék krémmel megkenjük a tetejét, oldalát is. Végül a tetejét az apró túrógombócokkal diszitjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése