Sima, nem majonézes, hanem nyári, ecetes-cukros.
Hozzávalók:
- 1 kg rózsa- vagy gülbaba-, vagy kifliburgonya,
- 1 kis fej vöröshagyma, vagy 1 evőkanál finomra vágott metélőhagyma.
- 2—3 evőkanál ecet,
- 1 kávéskanál só,
- 1—2 evőkanál cukor,
esetleg
- 2—3 evőkanál olaj,
- törött bors,
- 1 kávéskanál édes fűszerpaprika.
Elkészítés:
A burgonyát megmossuk, és héjában megfőzzük. Amikor megfőtt leszürjük, és hagyjuk picit hülni. Ha már kezelhetők a burgonyák, akkor meghámozzuk, és vékony karikákra vágva beleszeleteljük a salátástálba.
Végül ráöntjük a salátalevet:
1,5 dl vízzel elkeverjük az ecetet, curot, sót, és a burgonyára öntjük.
Hozzáadjuk a vékony karikára szeletelt vöröshagymát, vagy aki nem kedveli ilyen módon, a kihűlt salátához 1 kávéskanál finomra vágott hagymát keverhet.
Megpermetezzük olajjal (el is maradhat), és a tetejét fele részben törött borssal, másik felét paprikával beszórhatjuk.
A burgonyával esetleg egy középnagyságú zellert is puhára főzhetünk és karikára szeletelve a burgonya közé vegyíthetjük, sőt, 2 keményre főzött, negyedekre vágott kemény tojással is díszíthetjük.
Megjegyzés:
A burgonyát forrás után kb 20 percig szoktam főzni, hogy ne legyen túl puha, de azért legyen megfőve.
A saláta levét mostanában olyan gondolom-formán szoktam elkésziteni: annyi vizet, amennyi majd ellepi a burgonya karikákat, megsózok, és lötyivel (folyékony édesitővel) és 5 %-os bor- vagy almaecettel izesitek. Hogy mikor elég az iz, azt kóstolgatással döntöm el. Inkább kevesebbet teszek bele először mindenből, aztán teszek még hozzá, amennyit szükségesnek érzek. Az 5%-os ecetetet lehet bele kicsit bátrabban önteni, mert kb kétszerannyi kell belőle ugyanahhoz az izhez, mint a 10 %-osból.
Ha maradna a burgonyasalátából, akkor azt leszűrjük, annyi tartármártással, amennyit elégnek látunk, nyakon öntjük. Finom majonézes burgonysaláta lesz belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése