2023. augusztus 4., péntek

Burgonyasaláta

Sima, nem majonézes, hanem nyári, ecetes-cukros.



Hozzávalók:


  • 1 kg rózsa- vagy gülbaba-, vagy kifliburgonya,
  • 1 kis fej vöröshagyma, vagy 1 evőkanál finomra vágott metélőhagyma.
  • 2—3 evőkanál ecet,
  • 1 kávéskanál só,
  • 1—2 evőkanál cukor,

esetleg

  • 2—3 evőkanál olaj,
  • törött bors,
  • 1 kávéskanál édes fűszerpaprika.


Elkészítés: 

A burgonyát megmossuk, és héjában megfőzzük. Amikor megfőtt leszürjük, és hagyjuk picit hülni. Ha már kezelhetők a burgonyák, akkor meghámozzuk, és vékony karikákra vágva beleszeleteljük a salátástálba.

Végül ráöntjük a salátalevet:

1,5 dl vízzel elkeverjük az ecetet, curot, sót, és a burgonyára öntjük.

Hozzáadjuk a vékony karikára szeletelt vöröshagymát, vagy aki nem kedveli ilyen módon, a kihűlt salátához 1 kávéskanál finomra vágott hagymát keverhet.

Megpermetezzük olajjal (el is maradhat), és a tetejét fele részben törött borssal, másik felét paprikával beszórhatjuk.

A burgonyával esetleg egy középnagyságú zellert is puhára főzhetünk és karikára szeletelve a burgonya közé vegyíthetjük, sőt, 2 keményre főzött, negyedekre vágott kemény tojással is díszíthetjük.


Megjegyzés:

A burgonyát forrás után kb 20 percig szoktam főzni, hogy ne legyen túl puha, de azért legyen megfőve.

A saláta levét mostanában olyan gondolom-formán szoktam elkésziteni: annyi vizet, amennyi majd ellepi a burgonya karikákat, megsózok, és lötyivel (folyékony édesitővel) és 5 %-os bor- vagy almaecettel izesitek. Hogy mikor elég az iz, azt kóstolgatással döntöm el. Inkább kevesebbet teszek bele először mindenből, aztán teszek még hozzá, amennyit szükségesnek érzek. Az 5%-os ecetetet lehet bele kicsit bátrabban önteni, mert kb kétszerannyi kell belőle ugyanahhoz az izhez, mint a 10 %-osból.

Ha maradna a burgonyasalátából, akkor azt leszűrjük, annyi tartármártással, amennyit elégnek látunk, nyakon öntjük. Finom majonézes burgonysaláta lesz belőle.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése