2023. szeptember 29., péntek

Szószok, mártások formázott tésztákhoz

Ravioli, tortellini, capelletti, stb. Készen kaphatóak, épp csak ki kell főzni őket. Finom, gyors vacsora lesz belőlük, épp csak fel kell turbózni valami jó kis mártással. A végén bőven hintsük meg reszelt sajttal is.


Tejszines paradicsomos mártás


Hozzávalók:

  • 8,5 dkg vaj
  • 1 kisebb hagyma apróra vágva
  • 1 szál szár-zeller apróra vágva
  • 1 közepes sárgarépa reszelve
  • 1 doboz hámozott paradicsom konzerv (kb 450 gr)
  • 1 kiskanál száritott bazsalikom
  • csipet só
  • csipet fehér bors
  • 0,5 – 1 dl tejszin

Elkészités:

Olvasszuk fel a vajat, pároljuk benne puhára a hagymát, a zellert és a répát (kb 15 perc). Öntsük hozzá a paradicsomkonzervet levével együtt, majd a paradicsomot villával nyomkodjuk szét. Tegyük bele a bazsalikomot sót borsot, fedjük le és főzzük fél órát. Végül adjunk hozzá annyi tejszint, hogy mártás sűrűségű legyen.

Megjegyzés:

Itthon csak apróra vágott, száritott, rendes zellerlevél volt, ezt tettem bele. Paradicsomkonzervvel sem találkoztam a boltban, igy süritett paradicsomlét használtam. Igy is nagyon finom lett.


Tejszines sajtmártás

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 4,8 dl tejszin
  • 1/4 kiskanálnyi reszelt vagy őrölt szerecsendió
  • 30 dkg reszelt sajt


Elkészités:

Olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet, süssük habzásig, közben kevergessük. Adjuk hozzá a szerecsendiót és a tejszint, majd kavargatva főzük krémesre. Végül tegyük bele a sajtot is. Keverjük meg, és főzzük, amig a sajt teljesen elolvad.


Hagymamártás

Hozzávalók:

  • 7 dkg vaj
  • 3 evőkanál oliva olaj
  • 2-3 nagyobb hagyma nagy kockákra esetleg vastagabb szeletekre vágva (kb 1 cm)
  • 1/4 kiskanálnyi só
  • 1/4 kiskanálnyi reszelt szerecsendió

Elkészités:

A vajat és az olajat melegitsük össze. Tegyük bele a hagymát, és közepes lángon pároljuk jó puhára (kb 20 percen át). Végül sózzuk, fűszerezzük a szerecsendióval, és kész.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése