2022. március 27., vasárnap

Karamell krém

Kedvenc közösségi oldalam egyik oldalának alapitója (a Finom és nőies) tette közzé ezt a receptet. Megengedte, hogy feltegyem ide, a saját oldalamra. Nagyon egyszerű, praktikus, és igen finom ez a karamell mártás, amit én szivesen változtatok át sós karamell mártássá – csupán egy kis sót kell hozzá adni.




Hozzávalók:

  • 1 szűk evőkanál ecet (10%)
  • 190 gr cukor
  • 3,5 evőkanál hideg viz
  • 200 ml tejszin

A sós-karamella krém változathoz

  • 1 kiskanál só


Így készül:

Egy vastag aljú, nagyobb fémlábast veszek elő, és az aljába öntöm az ecetet, kicsit körbefolyatom. ráöntöm a kristálycukrot, majd a hideg vizet rácsorgatom, hogy nagyjából mindenhol átjárja. Lassú tűzön, keverés nélkül, időnként az edényt megmozgatva hagyom, hogy a cukor karamellizálódjon. Ez 10-15 perc is lehet, de végig jelen kell lenni, mert könnyen leég!

Amikor kezd közepes borostyánszínűvé válni, akkor végre átkeverem és hozzáöntöm a tejszínt (vigyázat, erős gőz keletkezik!). Tűzön hagyom még pár percig, hogy a hideg tejszíntől összeállt cukor újra felolvadjon, közben folyamatosan kevergetem. Mikor újra egynemű, szép kis üvegekbe öntöm (egy csőrös kiskancsóból a legegyszerűbb). Mire kihűl, sűrűsödik is egy kicsit.

Amennyiben kicsit higabbra szeretnénk, öntetnek, akkor 250 ml tejszint tegyünk bele, vagyis fél dl-el többet. 

Ha sós karamellának készitem, akkor a tejszinnel együtt adom hozzá a sót.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése