Kedvenc közösségi oldalam egyik oldalának alapitója (a Finom és nőies) tette közzé ezt a receptet. Megengedte, hogy feltegyem ide, a saját oldalamra. Nagyon egyszerű, praktikus, és igen finom ez a karamell mártás, amit én szivesen változtatok át sós karamell mártássá – csupán egy kis sót kell hozzá adni.
- 1 szűk evőkanál ecet (10%)
- 190 gr cukor
- 3,5 evőkanál hideg viz
- 200 ml tejszin
A sós-karamella krém változathoz
- 1 kiskanál só
Így készül:
Egy vastag aljú, nagyobb fémlábast veszek elő, és az aljába öntöm az ecetet, kicsit körbefolyatom. ráöntöm a kristálycukrot, majd a hideg vizet rácsorgatom, hogy nagyjából mindenhol átjárja. Lassú tűzön, keverés nélkül, időnként az edényt megmozgatva hagyom, hogy a cukor karamellizálódjon. Ez 10-15 perc is lehet, de végig jelen kell lenni, mert könnyen leég!
Amikor kezd közepes borostyánszínűvé válni, akkor végre átkeverem és hozzáöntöm a tejszínt (vigyázat, erős gőz keletkezik!). Tűzön hagyom még pár percig, hogy a hideg tejszíntől összeállt cukor újra felolvadjon, közben folyamatosan kevergetem. Mikor újra egynemű, szép kis üvegekbe öntöm (egy csőrös kiskancsóból a legegyszerűbb). Mire kihűl, sűrűsödik is egy kicsit.
Amennyiben kicsit higabbra szeretnénk, öntetnek, akkor 250 ml tejszint tegyünk bele, vagyis fél dl-el többet.
Ha sós karamellának készitem, akkor a tejszinnel együtt adom hozzá a sót.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése