Újitásként vált családi hagyománnyá, hogy a mákos nudlit apró gombócok formájában készitettük a gyerekeknek, jó mákosan és vajasan. Papa el is nevezte a gombóckákat balambérnak, így született a mákos balambér, gyerekeink nagy kedvence.
Hozzávalók
Két lehetőségünk is van. Az egyik: balambér nudli tésztából
- 1 burgonya
- 30 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 kiskanál só
- 2 dkg vaj
A másik: balambér „nyirségi” gombóc tésztából
- 60 dkg burgonya
- 40 dkg liszt
- 3 tojássárgája
- fél kiskanál só
- 2 dkg vaj
Mindegy melyik gombóc, de kell rá még:
főzés utánra
- 5 dkg vaj
cukros mák:
- 10 dkg mák darálva
- 10 dkg porcukor
- fél kiskanál fahéj (el is maradhat)
Elkészités:
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük, hülni hagyjuk. Ha meghült beletesszük a lisztet, tojást (vagy a tojásságákat), sót, puha vajat és összedolgozzuk, összegyúrjuk. Vizet forralunk, miközben a tésztából rudakat sodrunk, a rudakból pedig fél diónyi darabkákat szakitunk, vagy vágunk, és gomboccá formázzuk őket. Lisztezett tálcán (tepsiben) tároljuk a gombócokat, amig egy nagyobb csapat összegyűlik. Ha a viz felforrt, sót teszünk bele, majd beledobunk egy csapat gombócot. Nem árt fakanállal kicsit megmozgatni a gombócokat a vizben, hogy ne tapadjanak le a fazék aljára. Ha a gombócok megfőttek, feljönnek a viz felszinére. Még 3 percig hagyjuk így a gombócokat, majd kiszedjük őket a tálaló tálba. Azon forrón tehetjünk az első csapatra vajat, 5 dkg vaj elég, de nem baj, ha kicsit több sikerül.
A mákot, porcukrot, fahéjat összekeverjük.
A kész, vajas gombócokra ráöntjük a cukros mákot, összeforgatjuk, és tálalhatjuk is.
Megjegyzés:
A mákos balambér mintájára akár bolti nudliból is készithetünk mákos nudlit.
Nyirségi gombóchoz a burgonya lehet hámozott és sós vizben főtt kockára vágott burgonya is, de ha leszürtük hagyjuk még kicsit a lángon a lábosban, hogy „szikkadjon”, ahogy a nagymama mondani szokta. Ezután törjük össze a burgonyát villával vagy burgonyatörővel. Ez anyósom találmánya, aki a szilvás gombóchoz így késziti a tésztát, szilva helyett, mivel náluk, odakint, nincs rendes szilva, aszalt szilvát cukroz meg, és azt tesz bele a gombócba. Nagyon finom! De ez már nem balambér. Ez már egy másik recept.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése