2022. március 3., csütörtök

Mákos balambér

Újitásként vált családi hagyománnyá, hogy a mákos nudlit apró gombócok formájában készitettük a gyerekeknek, jó mákosan és vajasan. Papa el is nevezte a gombóckákat balambérnak, így született a mákos balambér, gyerekeink nagy kedvence.


Hozzávalók

4 személyre

Két lehetőségünk is van. Az egyik: balambér nudli tésztából

  • 1 burgonya
  • 30 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 kiskanál só
  • 2 dkg vaj

A másik: balambér „nyirségi” gombóc tésztából

  • 60 dkg burgonya
  • 40 dkg liszt
  • 3 tojássárgája
  • fél kiskanál só
  • 2 dkg vaj

Mindegy melyik gombóc, de kell rá még:

főzés utánra

  • 5 dkg vaj

cukros mák:

  • 10 dkg mák darálva
  • 10 dkg porcukor
  • fél kiskanál fahéj (el is maradhat)


Elkészités:

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük, hülni hagyjuk. Ha meghült beletesszük a lisztet, tojást (vagy a tojásságákat), sót, puha vajat és összedolgozzuk, összegyúrjuk. Vizet forralunk, miközben a tésztából rudakat sodrunk, a rudakból pedig fél diónyi darabkákat szakitunk, vagy vágunk, és gomboccá formázzuk őket. Lisztezett tálcán (tepsiben) tároljuk a gombócokat, amig egy nagyobb csapat összegyűlik. Ha a viz felforrt, sót teszünk bele, majd beledobunk egy csapat gombócot. Nem árt fakanállal kicsit megmozgatni a gombócokat a vizben, hogy ne tapadjanak le a fazék aljára. Ha a gombócok megfőttek, feljönnek a viz felszinére. Még 3 percig hagyjuk így a gombócokat, majd kiszedjük őket a tálaló tálba. Azon forrón tehetjünk az első csapatra vajat, 5 dkg vaj elég, de nem baj, ha kicsit több sikerül.

A mákot, porcukrot, fahéjat összekeverjük.

A kész, vajas gombócokra ráöntjük a cukros mákot, összeforgatjuk, és tálalhatjuk is.


Megjegyzés:

A mákos balambér mintájára akár bolti nudliból is készithetünk mákos nudlit.

Ha nincsen krumplinyomónk, akkor a hámozott, meghült burgonyákat le is reszelhetjük.

Nyirségi gombóchoz a burgonya lehet hámozott és sós vizben főtt kockára vágott burgonya is, de ha leszürtük hagyjuk még kicsit a lángon a lábosban, hogy „szikkadjon”, ahogy a nagymama mondani szokta. Ezután törjük össze a burgonyát villával vagy burgonyatörővel. Ez anyósom találmánya, aki a szilvás gombóchoz így késziti a tésztát, szilva helyett, mivel náluk, odakint, nincs rendes szilva, aszalt szilvát cukroz meg, és azt tesz bele a gombócba. Nagyon finom! De ez már nem balambér. Ez már egy másik recept.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése