Napközis emlékek közé tartozik. Nagy kedvenc volt. Receptemben van egy gyors és egy télire eltevős megoldás is.
Hozzávalók:
1
normál üvegnyi mennyiséghez
- 500 g cékla
- 1 kis darab torma (vagy 1 kiskanálnyi bolti ecetes torma)
- 1 mokkáskanál köménymag
- 10 kiskanál cukor
- 10 kiskanál 10% -os ecet
- 1/2 kiskanál só
Készithetjük bolti, előre főzött céklából, de akár rendes céklából is, amit magunk főzünk meg. Szezonban érdemes a friss céklát magunknak megfőzni, sokkal izesebb lesz a végeredmény.
Hogyan főzzük:
Egyenletes gömb alakú, sötétpiros, 6-12 cm átmérőjű, ép, hibátlan céklagumók a legalkalmasabbak. A gumókat alaposan megmossuk, a gyökerét rajta hagyjuk, nem vágjuk le. A megmosott darabokat fazékba rakjuk, vizzel felöntjük, felforraljuk, és 2-3 óra hosszat főzzük, hogy mrendesen megpuhuljon. Kuktában kb. 20 pec is elég. Ha megfőtt hideg vizet töltünk rá, hogy lehüljön. Torzsáját, gyökerét levágjuk, meghámozzuk, leöblitjük.
Ha bolti főtt céklát használunk, akkor a cékla főzést megspórolhatjuk, épp csak üvegbe kell rakni a céklát.
Hogyan tesszük el:
Az alaposan kimosott, steril üvegekbe alulra teszünk egy-egy kis darabka hámozott tormát, egy mokkáskanál köménymagot. Bele szeleteljük a céklátkicsit rázogatjuk, hogy minél több férjen az üvegbe. Végül minden üvegcéklára teszünk egy bő fél kiskanál sót, 10 kiskanál cukröt, 10 kiskanál 10%-os ecetet. Közben vizet forralunk, és a forró vizzel felöntjük az üvegekbe rakott, izesitett céklát.
Ha nem téli eltevésre szánjuk, akkor egy-két napig hagyjuk az izeket összeérni, utána fogyaszthatjuk. Ha nem fogy el, hűtőbe tesszük, ahol pár napig eláll.
Ha eltevésre készitjük, akkor az izesitett, felöntött céklára rácsavarjuk a tetőt, és rendesen, vizben kidunsztoljuk. 5-10 percig hagyjuk a gyöngyöző vizben, majd óvatosan kiemeljük, fejre forditjuk 5-10 percre, majd száraz dunsztban hagyjuk másnapig.
Ha nem kapunk tormát, akkor megfelel helyette üvegenként egy púpozott kiskanál ecetes (reszelt) torma is.
Normál befőttes üveg űrtartalma 720 ml.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése