Nem tudom a csiki mártás eredetét, de megtaláltam a Gundel receptek között. Snidlinges alma-cékla saláta tulajdonképpen. Karakteres ize van, ezért aztán lehet szeretni vagy nem szeretni.
Hozzávalók
4 személyre
- 120 g céklasaláta
- 80 g borizű alma
- 1 csomó metélő hagyma (snidling)
- 1 nagyobb vagy
- 2 kisebb tojássárgájából és
- 3,5 dl olajból majonéz
- 1 dl fehér bor
- 50 g mustár
- 3 cl citromlé
- 10 g porcukor
- törött bors
- cayene bors, só
- 1 dl tejszin
esetleg
- 60 g gomba apróra vágva
Előkészités:
A céklát, almát kb 2 cm-es kockákra. a metélőhagymát apróra vágjuk.
Az olajból, tájássárgájából elkészitjük a majonézt (kb 4-4,5 dl lesz, ha kész majonézzel dolgozunk, akkor ennyi kell hozzá)
Elkészités:
Az almát, céklát, snidlinget a majonézhez keverjük, hozzáadjuk a tejszint, esetleg a tejszint habbá is verhetjük. Lazitjuk egy kevés lével a céklasalátából, beleöntjük a bort, kóstolgatással hozzáadjuk a mustárt, cukrot, citromlét, borsot, cayene borsot, sót is.
Még finomabb, ha pici olajban megpárolt 60 g apróra vágott gombát is adunk hozzá.
Megjegyzés:
Előre főzött céklát vettem, ezt apróra kockáztam, és egy éjszakára savanyitottam, vagyis a kb 7 dl-s (normál) befőttes üvegbe tettem a kockákat egy kiskanálnyi reszelt tormára, fél kiskanál sót, 10 kiskanál cukort, 10 kiskanál ecetet tettem rá, és forró vizzel felöntöttem.) Nekem a 2 cm-es kockak nagynak tűnnek. Az almát hasonló méretű kockákra vágtam fel. Gombát nem tettem bele.
A Gundel recept a csiki mártást mellékletnek ajánlja. Snidling helyett 1 evőkanlnyi reszelt hagymát adtam, de a snidling szebb is, jobb is lenne, ha lenne. Most éppen nincs szezonja.
Frissen határozott izű, ha hideg helyen pihentetjük tálalásig, akkor jobban össze érik az iz, és kicsit harmonikusabbá válik. Rántott, natur vagy grillezett húsokhoz, halakhoz ajánlják.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése