2022. február 21., hétfő

Nyirségi gombócleves 2

Az eredeti nyirségi gombócleves húsleves módra készül. Ez a változata viszont kicsit gulyásleves módra, hagymás alappal, a jellemző "nyirségi" zöldség-összeállitással, és burgonya helyett az eredeti levesnél megszokott gombócokkal.


Hozzávalók:

4 személyre

  • 50 dkg borjúhús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 10 dkg fehér répa
  • 15 dkg sárgarépa
  • 5 dk zeller
  • 5 dkg gomba
  • 5 dkg borsó
  • 5 dkg karfiol
  • 2 l alaplé (vagy viz)
  • 3 dkg vaj (vagy olaj)
  • 2 dkg vaj a gombához
  • 1 dl tejszin
  • 1,5 evőkanál liszt
  • 1 kiskanál őrölt bors
  • petrezselyem
  • fél citrom

a gombóchoz

  • 15 dkg krumpli
  • 1 tojás sárgája
  • 10 dkg liszt
  • kevés zsir


Előkészités:

  • A húst kockára vágjuk.
  • A krumplit hajában megfőzzük, meghámozzuk, villával áttörjük és hagyjuk hülni
  • A hagymát apróra vágjuk..
  • A fehér és sárgarépát, zellert hasábokra vágjuk.
  • A húst 1x1 cm-es kockákra vágjuk
  • A gombát felszeleteljük
  • A karfiolt rózsáira szedjük


Elkészités

A hagymát a vajon megfuttatjuk, megpároljuk, végül beletesszük a húst. Sózzuk, borsozzuk, annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen ellepje, mint a pörköltnél szoktuk, majd a húst félpuhára főzzük. Az elfővő vizet apránként pótoljuk. Félfővésben hozzáadjuk a zöldségeket, kivéve a gombát, borsót és a karfiolt, és hozzáadjuk a többi vizet is.

Amig a leves fő elkészitjük a gombócokat: A kihült, összetrört krumplit kicsit megsózzuk, és összegyúrjuk a liszttel és a tojássárgájával. Ha túl keménynek találjuk esetleg, akkor egy pici zsirt adhatunk hozzá, de ha a gombóc tészta elég lágy, akkor nem szükséges. A tésztából fél diónyi gombócokat formázunk, és a gombócokat felhasználásig egy külön, lisztezett tálra tesszük.

Amikor a hús megpuhult, egy serpenyőben 2 dkg vajon lesütjük a gombát, épp csak amig a keletkező levet elfővi, lepiritani nem kell. Az igy megpárolt gombát beletesszük a levesbe. Ezután mehet bele a karfiol és a borsó is.

Gyorsan elkészitjük a habarást, a levesbe engedjük, és a levest lassan kiforraljuk. 

Vegül bele tesszük a gombőcokat is. Lassan főzzük, majd ha a gombócok megfőttek, a levest sózzuk, ha akarjuk, belefacsarhatjuk egy fél citrom levét is.

Tálalásnál ügyeljunk, hogy minden tányérba egyenlően jusson a húsból, a gombócokból és a zoldségekből.


Megjegyzés

Tejszin alatt a rendes, habnak való tejszint kell érteni.

A hagyományos készitési módját a levesnek a nyirségi gombócleves 1 cimen találjátok meg itt a gyüjteményemben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése