Az eredeti nyirségi gombócleves húsleves módra készül. Ez a változata viszont kicsit gulyásleves módra, hagymás alappal, a jellemző "nyirségi" zöldség-összeállitással, és burgonya helyett az eredeti levesnél megszokott gombócokkal.
Hozzávalók:
4 személyre
- 50 dkg borjúhús
- 1 fej vöröshagyma
- 10 dkg fehér répa
- 15 dkg sárgarépa
- 5 dk zeller
- 5 dkg gomba
- 5 dkg borsó
- 5 dkg karfiol
- 2 l alaplé (vagy viz)
- 3 dkg vaj (vagy olaj)
- 2 dkg vaj a gombához
- 1 dl tejszin
- 1,5 evőkanál liszt
- só
- 1 kiskanál őrölt bors
- petrezselyem
- fél citrom
a gombóchoz
- 15 dkg krumpli
- 1 tojás sárgája
- 10 dkg liszt
- só
- kevés zsir
Előkészités:
- A húst kockára vágjuk.
- A krumplit hajában megfőzzük, meghámozzuk, villával áttörjük és hagyjuk hülni
- A hagymát apróra vágjuk..
- A fehér és sárgarépát, zellert hasábokra vágjuk.
- A húst 1x1 cm-es kockákra vágjuk
- A gombát felszeleteljük
- A karfiolt rózsáira szedjük
Elkészités
A hagymát a vajon megfuttatjuk, megpároljuk, végül beletesszük a húst. Sózzuk, borsozzuk, annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen ellepje, mint a pörköltnél szoktuk, majd a húst félpuhára főzzük. Az elfővő vizet apránként pótoljuk. Félfővésben hozzáadjuk a zöldségeket, kivéve a gombát, borsót és a karfiolt, és hozzáadjuk a többi vizet is.
Amig a leves fő elkészitjük a gombócokat: A kihült, összetrört krumplit kicsit megsózzuk, és összegyúrjuk a liszttel és a tojássárgájával. Ha túl keménynek találjuk esetleg, akkor egy pici zsirt adhatunk hozzá, de ha a gombóc tészta elég lágy, akkor nem szükséges. A tésztából fél diónyi gombócokat formázunk, és a gombócokat felhasználásig egy külön, lisztezett tálra tesszük.
Amikor a hús megpuhult, egy serpenyőben 2 dkg vajon lesütjük a gombát, épp csak amig a keletkező levet elfővi, lepiritani nem kell. Az igy megpárolt gombát beletesszük a levesbe. Ezután mehet bele a karfiol és a borsó is.
Gyorsan elkészitjük a habarást, a levesbe engedjük, és a levest lassan kiforraljuk.
Vegül bele tesszük a gombőcokat is. Lassan főzzük, majd ha a gombócok megfőttek, a levest sózzuk, ha akarjuk, belefacsarhatjuk egy fél citrom levét is.
Tálalásnál ügyeljunk, hogy minden tányérba egyenlően jusson a húsból, a gombócokból és a zoldségekből.
Megjegyzés
Tejszin alatt a rendes, habnak való tejszint kell érteni.
A hagyományos készitési módját a levesnek a nyirségi gombócleves 1 cimen találjátok meg itt a gyüjteményemben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése