Ez egy nagyon finom és nagyon egyszerű leves. Semmi extra nincsen benne, csak a burgonya, no meg egy kicsi ez, meg az, de semmi különeges.
Hozzávalók:
4 személyre
- 1/2 kg burgonya
- 1 kis fej vöröshagyma
- 3 evőkanál zsiradék
- 1,5 evőkanál liszt
- 1 kiskanál pirospaprika
- 1,2 l viz
- 2-3 evőkanál tejföl
- 1-2 db babérlevél
- só
- bors
levesbetétnek:
- 1 tojás
- pici só
- 3-4 evőkanál liszt
Előkészités:
A burgonyát meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, vizben átmossuk, majd tiszta vizet teszünk rá, és felhasználásig benne tartjuk.
A hagymát megtisztitjuk, apróra vágjuk.
Zsiradéknak legjobb, ha vajat használunk, de olaj vagy zsir is megfelel.
Elkészités:
A zsiradékot felforrósitjuk, beleszórjuk a hagymát, és egy-két percig pároljuk. Ezután a burgonyát kiszedjük a vizből, a hagymához adjuk, és közepes lángon, néha kavargatva kb. 10-15 percig pároljuk. Ekkor megszórjuk a liszttel, elkeverjük, majd rászórjuk a piros paprikát is. Jól átkeverjük. Felengedjük a vizzel, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet. Addig főzzük, mig a burgonya megfő.
Közben a tojást és a lisztet nokedli sűrűségűre keverjük, picit meg is sózzuk, és ha a burgonya megpuhult, a nokedlit beleszaggatjuk a levesbe. Ha a ezek is megfőttek, belekeverjük a levesbe a tejfölt. Ha túl hig lenne a leves, akkor a tejfölbe belekeverhetünk még egy kis lisztet is, és úgy keverjük a levesbe. Megkóstoljuk, igazitunk az izeken, ha szükséges– só, bors -, egyet még forralunk rajta, és már tálalhatjuk is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése