Abszolút takarékos leves, mivel a sztrapacska főzőlevét használjuk fel benne. Igen jól variálható.
Hozzávalók:
4 személyre
- 1 l sztrapacska lé
- 3 dkg zsir (esetleg étolaj)
- 1 kisebb fej hagyma
- 2 közepes krumpli
- 1 merőkanálnyi kész sztrapacska levesbetétnek.
- só
- bors
- petrezselyem
- zeller zöldje
esetleg még:
- 5 dkg juhtúró
vagy
- tejszin vagy tejföl izlés szerint
vagy
- 3-5 dkg kolbász
Előkészités:
A hagymát apróra vágjuk
A krumplikat meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk. Felhasználásig tiszta vizben tartjuk.
A petrezselyem ls zeller zöldet leöblitjük, lerázzuk róla a vizet, majd apróra vágjuk.
Ha teszünk bele kolbászt azt vékony karikára vágjuk.
Elkészités:
A zsirban megpiritjuk a hagymát, Ekkor tehettjük bele a kolbász karikákat is. Végül rádobjuk a leszürt krumplit is, Pár percig pároljuk, hogy kicsit a krumpli is puhuljon. Végül felöntjük a sztapacska lével, felforraljuk, készre főzzük. Ha kevés benne a só, pótoljuk. Megszórjuk őrölt fekete borssal, Végül hozzááadjuk a kész sztrapacskát is. Ezzel már nem kell főzni.
A juhtúrót a még forró levesbe tesszük, kevergetjük, amig beleolvad a levesbe. A juhtüróval készültnek a neve demikát, és ez szlovák étel.
A tejfölt vagy tejszint a legvégén adjuk hozzá.
Ha levesbetétnek kész, esetleg maradék, juhtúrós sztrapacskát teszünk bele, az még inkább fokozza az izeket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése