2021. május 19., szerda

Sztrapacskalé leves

Abszolút takarékos leves, mivel a sztrapacska főzőlevét használjuk fel benne. Igen jól variálható.



Hozzávalók:
4 személyre

  • 1 l sztrapacska
  • 3 dkg zsir (esetleg étolaj)
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 2 közepes krumpli
  • 1 merőkanálnyi kész sztrapacska levesbetétnek.
  • bors
  • petrezselyem
  • zeller zöldje

esetleg még:

  • 5 dkg juhtúró

vagy

  • tejszin vagy tejföl izlés szerint

vagy

  • 3-5 dkg kolbász


Előkészités:

A hagymát apróra vágjuk

A krumplikat meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk. Felhasználásig tiszta vizben tartjuk.

A petrezselyem ls zeller zöldet leöblitjük, lerázzuk róla a vizet, majd apróra vágjuk.

Ha teszünk bele kolbászt azt vékony karikára vágjuk.


Elkészités:

A zsirban megpiritjuk a hagymát, Ekkor tehettjük bele a kolbász karikákat is. Végül rádobjuk a leszürt krumplit is, Pár percig pároljuk, hogy kicsit a krumpli is puhuljon. Végül felöntjük a sztapacska lével, felforraljuk, készre főzzük. Ha kevés benne a só, pótoljuk. Megszórjuk őrölt fekete borssal, Végül hozzááadjuk a kész sztrapacskát is. Ezzel már nem kell főzni.

A juhtúrót a még forró levesbe tesszük, kevergetjük, amig beleolvad a levesbe. A juhtüróval készültnek a neve demikát, és ez szlovák étel. 

A tejfölt vagy tejszint a legvégén adjuk hozzá.

Ha levesbetétnek kész, esetleg maradék, juhtúrós sztrapacskát teszünk bele, az még inkább fokozza az izeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése