Vagyis
nyers-krumpli haluska, ahogy azt nagymamámtól örököltem.
Hozzávalók
4
személyre
50 dkg
krumpli
1-2 dl víz
30 dkg
finom liszt
1
tojás
10-15
dkg juhtúró
10 dkg
füstölt szalonna
só
Elkészítés:
A
krumplit meghámozzuk, és a reszelő "rücskös",
krumplireszelő részén lereszeljük, majd végül a reszelőn
maradt krumplit kevés tiszta vízzel beleöblítjük a már megreszelt
krumpliba. Állni hagyjuk, legalább addig, amíg a főző vizet
felforraljuk. Eközben a krumpli barnulni fog, és igazából ez a
cél, mert ez plusz ízt ad a sztrapacskának. Végül beleütjük a
tojást, belekeverjük a lisztet és megsózzuk. Inkább sűrűbb,
mint lágy nokedlitésztát kell kapnunk.
Míg a
reszelt krumpli barnul, és a víz felforr, a füstölt szalonnát
kockákra vágjuk, és egy akkora lábosban, amiben a sztrapacska
majd elfér, kisütjük. Nálunk az apró szalonnapörc a kedveltebb,
de ki ahogy szereti, olyan formára vágja. Ha szépre akarjuk készíteni a sztrapacskát, akkor a pörcöket végül kiemeljük a szalonnazsírból, és félretesszük. Ha "jó az úgy",
márpedig az "úgy" is nagyon jó, akkor benne hagyjuk.
Ha
kisült a szalonnapörc, levesszük a tűzről, és belekeverjük a
juhtúrót. Ne ijedjünk meg, semmi baja nem lesz, éppen csak szépen
feloldódik a juhtúró a forró zsírban. Ebbe a juhtúrós, füstölt szalonna-zsíros masszába szedjük majd bele a kifőtt
haluskákat.
Ha
felforrt a víz (ne felejtsük el megsózni a főző vizet)
részletekben beleszaggatjuk és kifőzzük a haluskát.
Tulajdonképpen mindegy, milyen szaggatóval dolgozunk, de azért az
igazi a kerek lyukakkal rendelkező fajta. Nagyobb galuskákat
szaggathatunk vele, és azért az az igazi! A haluskákat 1-2 perccel
tovább kell főzni, mint a nokedlit, hogy rendesen átfőjenek. Ha
egy adag készen van, nyeles tésztaszűrővel kiszedjük, és
szaggathatjuk bele a vízbe a következő csapatot. Érdemes kiszedés
után meleg vízzel kicsit leöblíteni a haluskákat, ha esetleg
mancsosak maradtak. Ez függ attól is, hogy mennyi a főzővíz mennyisége. Ha több, vagyis nagyobb mennyiségű vízben főzzük
ki, akkor kevésbé lesz ragacsos a haluska, ha kevesebb vízben,
akkor ugyan ragacsosabb lesz, viszont a főzőlét felhasználhatjuk
levesnek. A demikát (juhtúrós leves) is ebből készül, de persze
lehetünk kreatívak is ebben.
A
megfőtt, kiszedett és szükség szerint meleg vízzel leöblített haluskákat beleszedjük a szalonnazsíros juhtúrós masszába.
Ilyenkor figyeljünk, hogy eléggé juhtúrós maradjon a
sztrapacskánk. Ha több lett a haluska, mint amennyit a juhtúrós
massza felvesz, akkor egyszerűen csak ne tegyük bele többet.
A
visszamaradt haluskákat tálalhatjuk tojásosan, mint a tojásos
nokedlit, vagy készíthetünk hozzá zsírban sült hagymát, esetleg pirított káposztát, mint amit káposztás kockához készítünk.
Adhatjuk pörkölthöz köretnek nokedli helyett.
A kész
sztrapacskát tányérokra adagoljuk. Tejföllel tálaljuk. Ha a
pörcöket külön szedtük, tálalásnál a pörcöket a tejfölre
halmozzuk.
Megjegyzés:
A
tojás tulajdonképpen el is maradhat. Nagymamám anélkül készítette.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése