Jó,
tudom, gombalevest mindenki tud főzni. Csak úgy emlékeztetőnek
teszem ide a receptet. Ja, meg hát, ugye, ez a napközis változat.
Hozzávalók:
4 személyre
- 25 dkg gomba
- 1 kisebb vöröshagyma fele
- 3 dkg vaj
- 1 és fél evőkanál liszt
- 1 késhegynyi törött bors
- 2 dl tej
- 1 liter víz
- 1— 1,5 dkg só
- petrezselyem zöldje
esetleg
még
- kevés pirospaprika
a
galuskához:
- 1 tojás
- 3-4 evőkanál liszt
- pici só.
Előkészítés:
A
gombát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük. A fél vöröshagymát és a petrezselyem zöldjét
apróra vágjuk. A tojást egy kisebb tálkában megsózzuk, és
elkeverjük a liszttel.
Elkészítés:
Egy
kb. 1,5 - 2 literes lábasban megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a
finomra vágott hagymát és állandó keveréssel üvegesre
pároljuk. Beletesszük a gombát, borsot, megsózzuk, és néha
megkeverve pároljuk, amíg zsírjára sül — vigyázzunk, ne
pirítsuk —, hozzáadjuk a zöldpetrezselymet, ezzel is áthevítjük
és rászórjuk a lisztet. Most már enyhe tűzön hevítjük át a
liszttel. Ha szeretnénk, hogy kicsit több színe legyen, ilyenkor
szórjuk rá a pirospaprikát. Végül hozzáadjuk a vizet és a
tejet. Kevergetjük, amíg felforr, Ekkor beleszaggatjuk a
galuskát. Ha a galuskák megfőttek, el is készült a leves.
Megjegyzés:
Tálalhatjuk
tejfölre. Igen ízletes, ha citrommal megsavanyítjuk. Viz helyett
használhatunk csont alaplét, ettől nem csak finomabb de
tartalmasabb is lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése