2020. január 10., péntek

Gombaleves


Jó, tudom, gombalevest mindenki tud főzni. Csak úgy emlékeztetőnek teszem ide a receptet. Ja, meg hát, ugye, ez a napközis változat.


Hozzávalók:
4 személyre

  • 25 dkg gomba
  • 1 kisebb vöröshagyma fele
  • 3 dkg vaj
  • 1 és fél evőkanál liszt
  • 1 késhegynyi törött bors
  • 2 dl tej
  • 1 liter víz
  • 1— 1,5 dkg só
  • petrezselyem zöldje


esetleg még
  • kevés pirospaprika

a galuskához:
  • 1 tojás
  • 3-4 evőkanál liszt
  • pici só.


Előkészítés:
A gombát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük. A fél vöröshagymát és a petrezselyem zöldjét apróra vágjuk. A tojást egy kisebb tálkában megsózzuk, és elkeverjük a liszttel.

Elkészítés:
Egy kb. 1,5 - 2 literes lábasban megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és állandó keveréssel üvegesre pároljuk. Beletesszük a gombát, borsot, megsózzuk, és néha megkeverve pároljuk, amíg zsírjára sül — vigyázzunk, ne pirítsuk —, hozzáadjuk a zöldpetrezselymet, ezzel is áthevítjük és rászórjuk a lisztet. Most már enyhe tűzön hevítjük át a liszttel. Ha szeretnénk, hogy kicsit több színe legyen, ilyenkor szórjuk rá a pirospaprikát. Végül hozzáadjuk a vizet és a tejet. Kevergetjük, amíg felforr, Ekkor beleszaggatjuk a galuskát. Ha a galuskák megfőttek, el is készült a leves. 

Megjegyzés:
Tálalhatjuk tejfölre. Igen ízletes, ha citrommal megsavanyítjuk. Viz helyett használhatunk csont alaplét, ettől nem csak finomabb de tartalmasabb is lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése