2020. január 8., szerda

Fokhagymás spagetti


Vagyis spaghetii aglio olio , magyarul ajoli. Egyszerű, de nagyszerű olasz étel. Ha van otthon spagetti, fokhagyma, olaj, és valami finomat szeretnénk készíteni akkor ez az egyik legjobb megoldás.



Hozzávalók:  
4 személyre



  • 500 g jó minőségű spagetti
  • 0,5 dl olíva olaj
  • 6-7 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet csili pehely
  • Zöld fűszerek: kakukkfű, zöld petrezselyem, bazsalikom,
  • 10 dkg reszelt parmezán plusz egy kevés a tálaláshoz



Előkészítés:

A fokhagyma gerezdeket megtisztítjuk, külső hártyáját leszedjük, és a fokhagymát éles késsel vékonyan felszeletjük. A friss zöld fűszereket felaprítjuk. A sajtot lereszeljük.
Elkészítés:
Vizet forralunk. Ha forr a víz beletesszük a spagettit, és a csomagoláson javasolt időnél 1 perccel kevesebb ideig főzzük. (A kifőtt tésztát a mártásban is főzzük majd egy kicsit.)
Míg a tészta fő, elkészítjük a mártást. Egy akkora serpenyőben vagy lábosban, amiben a kifőtt tészta majd kényelmesen elfér, lassú tűzön olajat melegítünk, Beletesszük a fokhagymát és továbbra is lassú tűzön sütjük, míg a fokhagyma szeletkék aranybarnára sülnek. Azért kell lassú tűzön sütni, mert így elég ideje van a fokhagymának, hogy az ízek kioldódjanak belőle, ráadásul így nem is ég meg könnyen. Ha véletlenül mégis megégne, akkor dobjuk ki a fokhagymát és az olajat is, és kezdjük újra. Tegyünk az olajba csili pelyhet is. Ha a fokhagyma pirulni kezd, tegyük bele a kakukkfüvet, és a frissen őrölt fekete borsot is. Ezeknek nem kell sokat sülni.
Ha közben a spagetti eleget főtt (jelzett főzési idő mínusz 1 perc) leszűrjük. Egy kevés főzővizet kimentünk, félreteszünk, mert erre még szükségünk lesz.
Mihelyt a fokhagyma elkezd pirulni, hozzáadunk 2 evőkanállal a tészta főzővizéből, fél percig forraljuk az így keletkezett fokhagymás mártást, majd a leszűrt tésztát beleforgatjuk ebbe a mártásba. Levesszük a tűzről. Belekeverjük a maradék zöld fűszereket és a reszelt sajtot, 5 percet pihentetjük, hogy a mártás beszívódjon a spagetti tésztájába, Izésítjük, ha szükséges (só, bors), majd reszelt sajttal megszórva, esetleg bazsalikom levéllel díszítve tálaljuk.



Megjegyzés:
Ha nem állnak rendelkezésre a szuper minőségű hozzávalók, attól még elkészítettjük ezt a fokhagymás spagettit a megszokott spagettinkkel is, de fontos, hogy ezt is kicsit kevesebb ideig főzzük. Extra szűz olíva olaj helyett használhatjuk a megszokott étolajunkat, Ha nincs friss zöld fűszer a piacon, tehetünk bele szárítottat is. Ha valamelyik zöld fűszert nem szeretjük, ne használjuk. Tulajdonképpen ezek nélkül is jó lesz. Parmezán helyett megfelel a trappista is. Így is finom lesz, ám ahogy a tzatzikinél is írtam, jó minőségű hozzávalókkal készítve zongorázni lehet a különbséget. Legalább egyszer érdemes kipróbálni úgy is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése