Vagyis spaghetii aglio olio , magyarul ajoli. Egyszerű, de nagyszerű olasz
étel. Ha van otthon spagetti, fokhagyma, olaj, és valami finomat
szeretnénk készíteni akkor ez az egyik legjobb megoldás.
Hozzávalók:
4 személyre
4 személyre
- 500 g jó minőségű spagetti
- só
- 0,5 dl olíva olaj
- 6-7 gerezd fokhagyma
- 1 csipet csili pehely
- Zöld fűszerek: kakukkfű, zöld petrezselyem, bazsalikom,
- 10 dkg reszelt parmezán plusz egy kevés a tálaláshoz
Előkészítés:
A
fokhagyma gerezdeket megtisztítjuk, külső hártyáját leszedjük,
és a fokhagymát éles késsel vékonyan felszeletjük. A friss zöld fűszereket felaprítjuk. A sajtot lereszeljük.
Elkészítés:
Vizet
forralunk. Ha forr a víz beletesszük a spagettit, és a csomagoláson
javasolt időnél 1 perccel kevesebb ideig főzzük. (A kifőtt
tésztát a mártásban is főzzük majd egy kicsit.)
Míg a tészta fő, elkészítjük a mártást. Egy akkora serpenyőben
vagy lábosban, amiben a kifőtt tészta majd kényelmesen elfér,
lassú tűzön olajat melegítünk, Beletesszük a fokhagymát és
továbbra is lassú tűzön sütjük, míg a fokhagyma szeletkék
aranybarnára sülnek. Azért kell lassú tűzön sütni, mert így elég ideje van a
fokhagymának, hogy az ízek kioldódjanak belőle, ráadásul így nem is ég meg könnyen. Ha véletlenül mégis megégne, akkor dobjuk
ki a fokhagymát és az olajat is, és kezdjük újra. Tegyünk az
olajba csili pelyhet is. Ha a fokhagyma pirulni kezd, tegyük
bele a kakukkfüvet, és a frissen őrölt fekete borsot is. Ezeknek
nem kell sokat sülni.
Ha
közben a spagetti eleget főtt (jelzett főzési idő mínusz 1 perc) leszűrjük. Egy kevés főzővizet kimentünk, félreteszünk, mert
erre még szükségünk lesz.
Mihelyt
a fokhagyma elkezd pirulni, hozzáadunk 2 evőkanállal a tészta
főzővizéből, fél percig forraljuk az így keletkezett fokhagymás
mártást, majd a leszűrt tésztát beleforgatjuk ebbe a mártásba.
Levesszük a tűzről. Belekeverjük a maradék zöld fűszereket és a
reszelt sajtot, 5 percet pihentetjük, hogy a mártás beszívódjon a spagetti tésztájába, Izésítjük, ha szükséges (só, bors), majd reszelt sajttal megszórva, esetleg bazsalikom levéllel díszítve tálaljuk.
Megjegyzés:
Ha
nem állnak rendelkezésre a szuper minőségű hozzávalók, attól
még elkészítettjük ezt a fokhagymás spagettit a megszokott
spagettinkkel is, de fontos, hogy ezt is kicsit kevesebb ideig
főzzük. Extra szűz olíva olaj helyett használhatjuk a megszokott
étolajunkat, Ha nincs friss zöld fűszer a piacon, tehetünk bele szárítottat is. Ha valamelyik zöld fűszert nem szeretjük, ne
használjuk. Tulajdonképpen ezek nélkül is jó lesz. Parmezán
helyett megfelel a trappista is. Így is finom lesz, ám ahogy a
tzatzikinél is írtam, jó minőségű hozzávalókkal készítve zongorázni lehet a különbséget. Legalább egyszer érdemes kipróbálni úgy is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése