2018. október 29., hétfő

Almás béles


Almás pite, almás lepény, almás béles. Mai szóhasználatunkban már ugyanaz.  A hozzávalók arányaiban változnak helyenként, van receptem, amibe nem kell tojás, és van, ami kelt tésztából készül.  Annak idején a napköziben pedig Amálka néni borral készitette, amit Gyuszi bácsi a napközis tanárunk mindig el is mondott. Amit biztosnak gondolok, de ugye tévedhetek én is, az az, hogy a béles az két lap között töltelék, a lepény pedig egy lap felett töltelék. A pite meg a török időkből maradt ránk és mind a kettőre használjuk.


Hozzávalók

A tésztához
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj (margarin)
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 4 ek tejföl
  • 1 tk szódabikarbóna
  • fél tk só 

A töltelékhez
  • 1,2 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • 2 tk fahéj
  • 1/2 citrom héja
  • 2-3 ek búzadara vagy kekszmorzsa


Elkészítés:
   A lisztet és a vajat elmorzsoljuk.  Beleszórjuk a cukrot, szódabikarbónát, sót, elkeverjük, majd mehet bele a tojás, a tejföl és a reszelt citromhéj. Összegyúrjuk, majd legalább fél órára hűtőbe tesszük. 
   Amíg a tészta pihen, az almát meghámozzuk, kimagozzuk, és lereszeljük.  Esetleg legyaluljuk, pl. uborka gyalunAz almából finoman kinyomkodjuk a nedvességet, de azért ne legyen túl száraz sem az alma. Beleszórjuk a cukrot, fahéjat, citromhéjat, és összekeverjük. 
   A tepsit kizsírozzuk, de az is megfelel, ha  sütőpapírral kibéleljük.
  A tésztát két részre osztjuk, kicipózzuk mind a kettőt, majd az egyiket tepsi nagyságúra nyújtjuk, feltekerjük a nyújtófára, és ennek segítségével beletekerjük a tésztát a tepsibe. Megszórjuk a búzadarával (hogy a keletkező nedvességet felszívja). Egyenletesen elterítjük rajta az almát. Kinyújtjuk a másik cipót is, ezt a tetejére helyezzük. Villával megszurkáljuk. Lekenhetjük a tetejét tojással, attól szép barnára és fényesre sül, én ettől   rendszerint eltekintek. A tetjén végül villával csikokat húzunk, hogy szép legyen.  180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük. 
  Tepsiben hagyjuk kihűlni, majd 5x5 cm-es kockákra szeletelve, esetleg porcukorral meghintve kínáljuk.

Megjegyzés:
   Sima vaj helyett nyugodtan készithetjük sós vajjal is, kicsit érezhetőbben sós lesz a tészta, de ezzel együtt nagyon finom.  Korábban "spórolásból" nem 2 tojássárgáját, hanem 1 egész tojást tettem bele, de érezhetően linzeresebb lesz a tészta állaga, ha csak tojásságájával készitjük, érdemes kipróbálni. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése