Almás pite, almás lepény, almás béles. Mai
szóhasználatunkban már ugyanaz. A
hozzávalók arányaiban változnak helyenként, van receptem, amibe nem kell tojás,
és van, ami kelt tésztából készül. Annak
idején a napköziben pedig Amálka néni borral készitette, amit Gyuszi bácsi a
napközis tanárunk mindig el is mondott. Amit biztosnak gondolok, de ugye
tévedhetek én is, az az, hogy a béles az két lap között töltelék, a lepény
pedig egy lap felett töltelék. A pite meg a török időkből maradt ránk és mind a
kettőre használjuk.
Hozzávalók
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj (margarin)
- 10 dkg cukor
- 2 tojás sárgája
- 4 ek tejföl
- 1 tk szódabikarbóna
- fél tk só
A töltelékhez
- 1,2 kg alma
- 10 dkg cukor
- 2 tk fahéj
- 1/2 citrom héja
- 2-3 ek búzadara vagy kekszmorzsa
Elkészítés:
A lisztet és a vajat elmorzsoljuk. Beleszórjuk a cukrot, szódabikarbónát, sót,
elkeverjük, majd mehet bele a tojás, a tejföl és a reszelt citromhéj. Összegyúrjuk, majd legalább
fél órára hűtőbe tesszük.
Amíg a tészta pihen, az almát meghámozzuk, kimagozzuk, és lereszeljük. Esetleg legyaluljuk, pl. uborka gyalun. Az almából finoman kinyomkodjuk a nedvességet, de azért ne legyen túl száraz sem az alma. Beleszórjuk a cukrot, fahéjat, citromhéjat, és összekeverjük.
A tepsit kizsírozzuk, de az is megfelel, ha sütőpapírral kibéleljük.
A tésztát két részre osztjuk, kicipózzuk mind a kettőt, majd
az egyiket tepsi nagyságúra nyújtjuk, feltekerjük a nyújtófára, és ennek
segítségével beletekerjük a tésztát a tepsibe. Megszórjuk a búzadarával (hogy a keletkező nedvességet felszívja). Egyenletesen elterítjük rajta az almát. Kinyújtjuk a másik cipót is, ezt a tetejére
helyezzük. Villával megszurkáljuk. Lekenhetjük a tetejét tojással, attól szép
barnára és fényesre sül, én ettől
rendszerint eltekintek. A tetjén végül villával csikokat húzunk, hogy szép legyen. 180 fokos
sütőben 35-40 percig sütjük.
Tepsiben hagyjuk kihűlni, majd 5x5 cm-es kockákra
szeletelve, esetleg porcukorral meghintve kínáljuk.
Megjegyzés:
Sima vaj helyett nyugodtan készithetjük sós vajjal is, kicsit érezhetőbben sós lesz a tészta, de ezzel együtt nagyon finom. Korábban "spórolásból" nem 2 tojássárgáját, hanem 1 egész tojást tettem bele, de érezhetően linzeresebb lesz a tészta állaga, ha csak tojásságájával készitjük, érdemes kipróbálni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése