2018. október 29., hétfő

Majdnem karibi sütőtök leves


Amikor nincs meg minden extra hozzávaló, akkor a háziasszony magyarít. A végeredmény egy nem is magyar, de nem is karibi leves,  hanem valami új, ami azért legalább olyan finom, mint a szokásos tejszines magyar vagy a kókusztejes karibi.



Hozzávalók:
6 személyre

  • 1 kg kockára vágott sütőtök
  • 3 közepes paradicom
  • 1 fej hagyma
  • 1 l alaplé (vagy víz)
  • 5 dkg szalonna
  • 4 ek liszt
  • 1 közepes paprika
  • 1/2 l tej
  • 2 közepes  sárgarépa
  • 1 kk só
  • 1 ek szárított zelerlevél
  • 1 kk kakukkfű
  • 1 mk őrölt szegfűszeg
  • 1 kk reszelt szerecsendió


Előkészítés:

   A sütőtököt felvágjuk, kimagozzuk, hámozzuk, kemény húsát kockára vágjuk. A hagymát apróra vágjuk, a szalonnát csíkokra vagy apró kockákra. A paradicsomot felszeleteljük, a paprikát pedig csíkokra vagy kockára vágjuk. A sárgarépákat karikára vágjuk.



Elkészítés:
   A kockára vágott sütőtököt főni tesszük annyi sós vízben amennyi éppen ellepi.
   A leveses fazékba beletesszük a szalonnát, hozzáadjuk a hagymát, répát, szárított zeller levelet, és  5 percig kevergetve pároljuk.  Ekkor beleszórjuk a lisztet,  elkeverjük, beleöntjük az alaplét (vizet)  és a tejet,  hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát, sütőtököt, fűszereket,  és lefedve lassú tűzön főzzük 20 percig.
   Főzhetünk bele egy tojásból készült galuskát, de krutonnal is jó, vagy megszórhatjuk a szalonnapörcökkel is.

Mese:
   Karibi szakácskönyvemet nézegetve rátaláltam a karibi sütőtök leves receptjére. Na, valami, ami nálunk is van, gondoltam, és nekiálltam elkészíteni. Menet közben derült ki, hogy nincs itthon kókusztej, helyette  lett a tej. Nincs szár-zeller sem, pedig a répa karikák és a szeletelt szár- zeller nem csak jól mutatnanak együtt, de finomak is,  lett hát szárított zeller levél az izek miatt.   Nem volt speciális paradicsomlében eltett egész paradicsom konzervem sem, volt viszont itthon rendes paradicsom, es sima,  eltett paradicsomlé is, de  maradtam vegül  a paradicsom mellett.  Tanniárol azt sem tudtam, hogy micsoda. Utána kellett volna néznem, de inkább kihagytam. Bacon helyett lett a füstölt szalonna. Ezek után, gondoltam, ha már ennyit módosítottam, akkor nem püresitem a sütőtököt, marad benne kockára vágva.  A paprikát az utolsó percekben tettem csak a levesben szálasra vágva, ezt a mexikói kukorica leves receptjéből tanultam. Diszit is, és paprikásabb lesz a leves íze. 
   Igy lett az igazi karibi kicsit kókuszos, kicsit fűszeres sütőtök levesből a konyhámban édeskés, kellemesen ízes majdnem karibi.

Rövidítések:
ek=evőkanálnyi, kk=kiskanálnyi (teás kanálnyi), mk = mokkás kanálnyi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése