Amikor nincs meg minden extra hozzávaló, akkor a háziasszony
magyarít. A végeredmény egy nem is
magyar, de nem is karibi leves, hanem
valami új, ami azért legalább olyan finom, mint a szokásos tejszines magyar
vagy a kókusztejes karibi.
Hozzávalók:
6 személyre
- 1 kg kockára vágott sütőtök
- 3 közepes paradicom
- 1 fej hagyma
- 1 l alaplé (vagy víz)
- 5 dkg szalonna
- 4 ek liszt
- 1 közepes paprika
- 1/2 l tej
- 2 közepes sárgarépa
- 1 kk só
- 1 ek szárított zelerlevél
- 1 kk kakukkfű
- 1 mk őrölt szegfűszeg
- 1 kk reszelt szerecsendió
Előkészítés:
A sütőtököt felvágjuk, kimagozzuk, hámozzuk, kemény húsát kockára vágjuk. A hagymát apróra vágjuk, a szalonnát csíkokra vagy apró kockákra. A paradicsomot felszeleteljük, a paprikát pedig csíkokra vagy kockára vágjuk. A sárgarépákat karikára vágjuk.
Elkészítés:
A kockára vágott sütőtököt főni tesszük annyi sós vízben
amennyi éppen ellepi.
A leveses fazékba beletesszük a szalonnát, hozzáadjuk a
hagymát, répát, szárított zeller levelet, és
5 percig kevergetve pároljuk.
Ekkor beleszórjuk a lisztet,
elkeverjük, beleöntjük az alaplét (vizet) és a tejet,
hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát, sütőtököt, fűszereket, és lefedve lassú tűzön főzzük 20 percig.
Főzhetünk bele egy tojásból készült galuskát, de krutonnal
is jó, vagy megszórhatjuk a szalonnapörcökkel is.
Mese:
Karibi szakácskönyvemet nézegetve rátaláltam a karibi sütőtök leves
receptjére. Na, valami, ami nálunk is van, gondoltam, és nekiálltam
elkészíteni. Menet közben derült ki, hogy nincs itthon kókusztej, helyette lett a tej. Nincs szár-zeller sem, pedig a
répa karikák és a szeletelt szár- zeller nem csak jól mutatnanak együtt, de
finomak is, lett hát szárított zeller
levél az izek miatt. Nem volt speciális
paradicsomlében eltett egész paradicsom konzervem sem, volt viszont itthon
rendes paradicsom, es sima, eltett
paradicsomlé is, de maradtam vegül a paradicsom mellett. Tanniárol azt sem tudtam, hogy micsoda. Utána
kellett volna néznem, de inkább kihagytam. Bacon helyett lett a füstölt szalonna.
Ezek után, gondoltam, ha már ennyit módosítottam, akkor nem püresitem a
sütőtököt, marad benne kockára vágva. A
paprikát az utolsó percekben tettem csak a levesben szálasra vágva, ezt a
mexikói kukorica leves receptjéből tanultam. Diszit is, és paprikásabb lesz a
leves íze.
Igy lett az igazi karibi kicsit kókuszos, kicsit fűszeres
sütőtök levesből a konyhámban édeskés, kellemesen ízes majdnem karibi.
Rövidítések:
ek=evőkanálnyi, kk=kiskanálnyi (teás kanálnyi), mk = mokkás
kanálnyi
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése