2018. október 29., hétfő

Karibi sütőtök leves


Kinek nem bakancslistás a Karib tenger és szigetei? A reggae zene hazája? Addig is amíg eljutunk oda, legalább kóstoljuk meg az ottani ízeket. Például a sütőtök levesüket. Nagyon finom! 

Hozzávalók:
8-10 személyre

  • 1 kg kockára vágott sütőtök
  • 0,5 l paradicsomlé
  • 2 szál szár-zeller
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 kiskanál Piros Arany, lehet csípős is
  • 1,5 l alaplé vagy víz
  • 5 dkg bacon
  • 2 ek liszt
  • ½ kg tannia (vagy simán csak burgonya)
  • 1 közepes zöldpaprika
  • 1/2 l kókusztej
  • 2 közepes  sárgarépa
  • 1 kk só
  • 1 kk kakukkfű
  • 1 kk őrölt szegfűszeg
  • 1 mk  szerecsendió reszelék

Előkészítés:
A sütőtököt felvágjuk, kimagozzuk, meghámozzuk, és kemény húsát kockára vágjuk. A hagymát apróra vágjuk, a zellerszárat felszeleteljük,  a bacont csíkokra vagy apró kockákra vágjuk,  a tanniát (illetve helyette a burgonyát)  meghámozzuk, felkockázzuk,  a paprikát csíkokra vagy kockára vágjuk,  a sárgarépákat felkarikázzuk.

Elkészítés:
A kockára vágott sütőtököt főni tesszük annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi.     Ha megpuhult szűrjük le, és (pl. krumplitörővel) törjük össze. Ha kicsit tovább főzzük, pépesre fő magától is. 
   A leveses fazékba beletesszük a bacont, ha zsírt engedett a pörcöt kiszedjük, a visszamaradt zsírhoz  hozzáadjuk a hagymátmajd ha a hagyma megpárolódott, beletesszük a zúzott fokhagymát, a Piros aranyat, a répát, zellerszárat, és  5 percig kevergetve pároljuk kicsit.  Ekkor beleszórjuk a lisztet,  elkeverjük, beleöntjük az alaplét (vizet)  és a kókusztejet,  hozzáadjuk a paradicsomot, tanniát (burgonyát),  paprikát, sütőtök pürét, fűszereket és lefedve lassú tűzön főzzük 20 percig.
  Krutonnal, a visszamaradt bacon csipsszel, esetleg kókuszreszelékkel tálalhatjuk. A fél kiskanál csípős paprikakrémtől épp csak sejthető, hogy van benne valami erős, egyáltalán nem bántó. 
    
    Ebből a mennyiségből dupla adag leves lesz. Ha csak 4-6 főre készítenénk, akkor felezzük a hozzávalókat. 

Mese:
Messzi tájak ételeinél gyakran jelent problémát a hozzávalók beszerzése. A sütőtök leves esetében a tannia a gond, amiről azt sem tudtam, hogy micsoda.  Rákerestem a gépemen, kiderült, hogy a tannia tulajdonképpen malanga.  Ha nem ismerném a malangát személyesen, akkor kereshettem volna tovább, de a malangához már volt szerencsém. Módosult gyökér ez is, és ízre is éppen olyan, mint a burgonya, úgy is használják, épp csak a malanga sűrűbb, szárazabb állagú. Ahogy anyósom mondta: parázsabb. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése