Kinek nem bakancslistás a Karib tenger és szigetei? A reggae zene hazája? Addig is
amíg eljutunk oda, legalább kóstoljuk meg az ottani ízeket. Például a sütőtök levesüket. Nagyon finom!
Hozzávalók:
8-10 személyre
- 1 kg kockára vágott sütőtök
- 0,5 l paradicsomlé
- 2 szál szár-zeller
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 kiskanál Piros Arany, lehet csípős is
- 1,5 l alaplé vagy víz
- 5 dkg bacon
- 2 ek liszt
- ½ kg tannia (vagy simán csak burgonya)
- 1 közepes zöldpaprika
- 1/2 l kókusztej
- 2 közepes sárgarépa
- 1 kk só
- 1 kk kakukkfű
- 1 kk őrölt szegfűszeg
- 1 mk szerecsendió reszelék
Előkészítés:
A sütőtököt felvágjuk, kimagozzuk, meghámozzuk, és kemény
húsát kockára vágjuk. A hagymát apróra vágjuk, a zellerszárat
felszeleteljük, a bacont csíkokra vagy
apró kockákra vágjuk, a tanniát (illetve
helyette a burgonyát) meghámozzuk,
felkockázzuk, a paprikát csíkokra vagy
kockára vágjuk, a sárgarépákat
felkarikázzuk.
Elkészítés:
A kockára vágott sütőtököt főni tesszük annyi sós vízben,
amennyi éppen ellepi. Ha megpuhult
szűrjük le, és (pl. krumplitörővel) törjük össze. Ha kicsit tovább főzzük, pépesre fő
magától is.
A leveses fazékba beletesszük a bacont, ha zsírt engedett a
pörcöt kiszedjük, a visszamaradt zsírhoz
hozzáadjuk a hagymát, majd ha a hagyma megpárolódott,
beletesszük a zúzott fokhagymát, a Piros aranyat, a répát, zellerszárat, és 5 percig kevergetve pároljuk kicsit. Ekkor beleszórjuk a lisztet, elkeverjük, beleöntjük az alaplét
(vizet) és a kókusztejet, hozzáadjuk a paradicsomot, tanniát
(burgonyát), paprikát, sütőtök pürét,
fűszereket és lefedve lassú tűzön főzzük 20 percig.
Krutonnal, a visszamaradt bacon csipsszel, esetleg kókuszreszelékkel tálalhatjuk. A fél kiskanál csípős paprikakrémtől épp csak sejthető, hogy van benne valami erős, egyáltalán nem bántó.
Ebből a mennyiségből dupla adag leves lesz. Ha csak 4-6 főre készítenénk, akkor felezzük a hozzávalókat.
Ebből a mennyiségből dupla adag leves lesz. Ha csak 4-6 főre készítenénk, akkor felezzük a hozzávalókat.
Mese:
Messzi tájak ételeinél gyakran jelent problémát a hozzávalók
beszerzése. A sütőtök leves esetében a tannia a gond, amiről azt sem tudtam,
hogy micsoda. Rákerestem a gépemen,
kiderült, hogy a tannia tulajdonképpen malanga.
Ha nem ismerném a malangát személyesen, akkor kereshettem volna tovább,
de a malangához már volt szerencsém. Módosult gyökér ez is, és ízre is éppen
olyan, mint a burgonya, úgy is használják, épp csak a malanga sűrűbb, szárazabb
állagú. Ahogy anyósom mondta: parázsabb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése