Nagyon finom, valóban narancs ízű kevert sütemény. Ez az a verzió,
ami nekem bevált. Korábban az interneten talált piskóta alapú, elvileg olasz
citromos süti áthallása ez kevert
tésztára és narancsra hangolva.
Hozzávalók
- 2 bögre liszt
- 1 bögre cukor
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 15 dkg vaj
- 1 tojás
- 2 db narancs
- 1 db citrom
- 1/2 kiskanál só
Bögrén a 2,4 dl-es reggeliző bögrét értjük.
Lisztből 1,5 bögre is elég elvileg, ez a narancslé
mennyiségétől is függ. Ha nagyobb a narancs, akkor mehet bele 2 bögre liszt is.
A sütőpor szódabikarbóna együttes alkalmazását az amerikai
receptekből hoztam, nálam ez vált be, de
szerintem megfelel simán csak 2 kiskanál
sütőpor vagy csak 2 kiskanál szódabikarbóna is.
Narancs, citrom
közepes nagyságú. Lehetőleg frissek, hogy a héjukat tudjuk reszelni.
Elkészítés:
1. A sütőt elkezdjük felmelegíteni 180 fokra. A tepsit sütőpapírral kibéleljük (vagy
kivajazzuk, és kiszórjuk liszttel).
2. A száraz anyagokat
(liszt, cukor, sütőpor, szódabikarbóna) egy megfelelő méretű tálban összeöntjük,
habverővel vagy kézi mixerrel átkeverjük, és a puha vajat hozzádva kézi
mixerrel vagy fakanállal simára keverjük. Végső esetben a kezünkkel is
elmorzsolhatjuk.
3. Belereszeljük a citrom és a narancsok héját, majd a
narancsok levét kipréseljük, ha kell átszűrjük, és hozzáöntjük a vajas
keverékhez. Végül hozzáadjuk a tojást . Bőven elég a kisméretű tojás, sőt, ha
sok a narancslé, ezért elég laza a tészta, akkor el is maradhat. Én azért mindenesetre tettem bele egy kicsi
tojást. Kézi mixerrel vagy fakanállal simára keverjük a masszát, majd a kibélelt {vagy
kivajazott-kilisztezett) tepsibe öntjük,
tetejét simára egyengetjük, majd a
tepsit kétszer–háromszor az asztalhoz
ütögetjük.
4. Ha a sütő felmelegedett, betesszük, és 35-40 percig
sütjük. Félidőben megfordítjuk, hogy az eleje kerüljön hátra, mert így egyenletesebben sül a tészta.
Megjegyzés:
Hasonlóan készül a citromos süti is, csak annál 2 citrom
héját és levét keverjük a tésztába.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése