2018. november 21., szerda

Narancsos süti


Nagyon finom, valóban narancs ízű kevert sütemény. Ez az a verzió, ami nekem bevált. Korábban az interneten talált piskóta alapú, elvileg olasz citromos süti áthallása ez kevert  tésztára és narancsra hangolva.



Hozzávalók

  • 2 bögre liszt
  • 1 bögre cukor
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 15 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 db narancs
  • 1 db citrom
  • 1/2 kiskanál só



Bögrén a 2,4 dl-es reggeliző bögrét értjük.

Lisztből 1,5 bögre is elég elvileg, ez a narancslé mennyiségétől is függ. Ha nagyobb a narancs, akkor mehet bele 2 bögre liszt is.

A sütőpor szódabikarbóna együttes alkalmazását az amerikai receptekből hoztam,  nálam ez vált be, de szerintem  megfelel simán csak 2 kiskanál sütőpor vagy csak 2 kiskanál szódabikarbóna is.

Narancs, citrom  közepes nagyságú. Lehetőleg frissek, hogy a héjukat tudjuk reszelni.

Elkészítés:
1. A sütőt elkezdjük felmelegíteni 180 fokra.  A tepsit sütőpapírral kibéleljük (vagy kivajazzuk, és kiszórjuk liszttel).

2. A száraz anyagokat (liszt, cukor, sütőpor, szódabikarbóna) egy megfelelő méretű tálban összeöntjük, habverővel vagy kézi mixerrel átkeverjük, és a puha vajat hozzádva kézi mixerrel vagy fakanállal simára keverjük. Végső esetben a kezünkkel is elmorzsolhatjuk.

3. Belereszeljük a citrom és a narancsok héját, majd a narancsok levét kipréseljük, ha kell átszűrjük, és hozzáöntjük a vajas keverékhez. Végül hozzáadjuk a tojást . Bőven elég a kisméretű tojás, sőt, ha sok a narancslé, ezért elég laza a tészta, akkor el is maradhat.  Én azért mindenesetre tettem bele egy kicsi tojást.  Kézi mixerrel vagy fakanállal  simára keverjük a masszát, majd a kibélelt {vagy kivajazott-kilisztezett)  tepsibe öntjük, tetejét simára egyengetjük, majd  a tepsit kétszer–háromszor  az asztalhoz ütögetjük.

4. Ha a sütő felmelegedett, betesszük, és 35-40 percig sütjük. Félidőben megfordítjuk, hogy az eleje kerüljön hátra, mert így  egyenletesebben sül a tészta.  
 

Megjegyzés:
Hasonlóan készül a citromos süti is, csak annál 2 citrom héját és levét  keverjük a tésztába.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése