Ha gyorsan kell valamit az asztalra varázsolni, akkor jönnek
jól a konzerv zöldségek, mint amilyen a zöldbab. Az eltett zöldbab plusz energia ráforditás
nélkül tárolható a kamra polcán, nem kell előkésziteni hozzá a babot mert az
már konyhakész, és nem kell sokáig főzni, hiszen eleve főtt állapotában kerül
az üvegbe.
Hozzávalók:
4 személyre
- 1 kg-os zöldbabkonzerv
- 3 evőkanál olaj
- 1 evőkanálnyi finomra vágott vöröshagyma
- 1 evőkanálnyi finomra vágott zöld petrezselyem
- ½ kávéskanál édes fűszerpaprika
- 1-2 evőkanál 10% ételecet
- 1-2 dl tejföl
- Izlés szerint só
Esetleg
- 1 kavéskanál cukor
- 1-2 babérlevél
- 1 gerezd fokhagyma
- kapor
Előkészités:
A zöldbab levét leszűrjuk, és a léhez vizet adunk hozzá, kiegészitjük 1 literre.
Elkészités:
Az olajból, lisztből rántást készitünk, beleszórjuk a hagymát
és egy darabig pároljuk benne. Beletesszük a zöld petrezselymet, ezzel épp csak
átkeverjük. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát és felöntjük a bab
levével és a hozzáadott vizzel. Ha szükséges megsózzuk, és mérsékelt tűzön
kevergetve megfőzzük.Beletesszük a
leszűrt zöldbabot, kicsit még együtt főzzük, beállitjuk a sűrűséget, vagyis ha
túl sűrű higitjuk vizzel, ha nem elég sűrű, akkor egy kevés vizzel elkevert
lisztet adunk még bele. Beletesszük az ecetet és ha kell adunk hozza egy kis
cukrot is. Tejfelezve tálaljuk.
Feltétnek pörköltet, virslit vagy akár tükör tojást is
adhatunk hozzá.
Ha teszünk bele
fokhagymát is, azt a rántásba tesszük. A babérlevelet a folyadékkal együtt
tesszük hozzá. A kaprot tehetjük a rántásba is, a cukrot az ecet után.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése