2018. február 26., hétfő

Párolt káposzta


Lilából vagy fehérből, de mindenképpen káposztából. Sültek mellé kiváló, hagyományos köretünk, különösen ha a ezek a sültek zsírosabbak. Az egyszerű, alap változat receptje a következő:





Hozzávalók:
  • 1 kg káposzta
  • 1 nagyobb vöröshagyma 
  • 3 evőkanál olaj vagy 5 dkg zsír
  • 1 kiskanál só
  • 2-3 evőkanál 10 %-os ecet
  • 2-3 evőkanál cukor

 esetleg
  • 1 kiskanál köménymag





Előkészítés:
A hagymát szálasra vágjuk.
A káposzta külső, gyakran sérült leveleit leszedjük, a káposztát negyedekbe vágjuk, a torzsáját igy könnyebb kimetszeni, majd a káposztát vékonyan felszeleteljük.

Elkészítés:
A hagymát a zsiradékban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a káposztát, és megsózva, fedő alatt 10—15 percig saját levében pároljuk. Ha a leve elfőne, és a káposzta még nem puhult meg, egészen kevés vizet még önthetünk alá. Ha a káposzta megpuhult, ecettel és cukorral ízesítjük. Sokat ne kevergessük, akkor is csak óvatosan, hogy a káposzta ne törjön, inkább szálas maradjon.

A cukrot a zsíradékba is tehetjük, és zsírban egy kevés köménymagot ki is pattogtathatunk, ezt különösen a fehér káposztánál szoktuk. Lila káposztánál lila hagymát illik alá vágni. Ízesíthetjük ecet helyett vörösborral, tehetünk hozzá áfonya lekvárt, almát, ez mind-mind ünnepivé varázsolja ezt az egyszerű köretet.

Sült hurkához, sült kolbászhoz, csülökhöz, sült kacsa vagy liba mellé alapértelmezett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése