Lilából vagy fehérből, de mindenképpen káposztából. Sültek mellé
kiváló, hagyományos köretünk, különösen ha a ezek a sültek zsírosabbak. Az
egyszerű, alap változat receptje a következő:
Hozzávalók:
- 1 kg káposzta
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 3 evőkanál olaj vagy 5 dkg zsír
- 1 kiskanál só
- 2-3 evőkanál 10 %-os ecet
- 2-3 evőkanál cukor
- 1 kiskanál köménymag
Előkészítés:
A hagymát szálasra vágjuk.
A káposzta külső, gyakran sérült leveleit
leszedjük, a káposztát negyedekbe vágjuk, a torzsáját igy könnyebb kimetszeni,
majd a káposztát vékonyan felszeleteljük.
Elkészítés:
A
hagymát a zsiradékban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a káposztát, és megsózva,
fedő alatt 10—15 percig saját levében pároljuk. Ha a leve elfőne, és a káposzta
még nem puhult meg, egészen kevés vizet még önthetünk alá. Ha a káposzta
megpuhult, ecettel és cukorral ízesítjük. Sokat ne kevergessük, akkor is csak
óvatosan, hogy a káposzta ne törjön, inkább szálas maradjon.
A cukrot a zsíradékba is tehetjük, és zsírban
egy kevés köménymagot ki is pattogtathatunk, ezt különösen a fehér káposztánál
szoktuk. Lila káposztánál lila hagymát illik alá vágni. Ízesíthetjük ecet
helyett vörösborral, tehetünk hozzá áfonya lekvárt, almát, ez mind-mind
ünnepivé varázsolja ezt az egyszerű köretet.
Sült hurkához, sült kolbászhoz, csülökhöz,
sült kacsa vagy liba mellé alapértelmezett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése