2018. február 27., kedd

Cigányfánk


vagyis egérke.
Nem annyira  macerás és kényes, mint a farsangi fánk, és nagyon finom is igy fánkszezonban. Gyerekkoromban is sokszor sütötte nagymamám, mi egérke fánknak neveztük. Az eredeti recept 40 dkg lisztből készíti, ebből rengeteg lesz. Ezért feleztem az eredeti receptet, de a lényeg ugyanaz.




Hozzávalók
  • 20 dkg liszt
  • 2 dkg vaj (vagy margarin)
  • 1 tojás
  • 1,5 dl tej + egy kevés az élesztőhöz
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 1 dkg élesztő
  • 1 kiskanál rum

Sütéséhez
  • 0,5 l olaj vagy zsír

 Szóráshoz
  • 10 dkg porcukor
  • 1 cs. vaniliás cukor


Előkészítés:

  • Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
  • A tejet meglangyosítjuk. 
  • A tojást felverjük jó habosra.


Elkészités
A lisztet tálba tesszük, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a langyos tejet,  tojást, rumot, sót, és fakanállal kikeverjük a tésztát. Hozzáadjuk a megolvasztott vajat és a tésztában alaposan eldolgozzuk. Jó laza, kanállal szaggatható, nokedli sűrűségű tésztát kapunk. Letakarva a kétszeresére kelesztjük.

Lábosba kb 2,5 - 3 ujjnyi olajat öntünk, mérsékelt tűzön felmelegítjük annyira, hogy a beledobott tésztadarabka  enyhén sisteregjen benne. Forró olajba mártogatott evőkanállal  lehetőleg egyenlő hosszúkás, kanál nagyságú galuskákat teszünk az olajba, keveset, mert nagyra növekszik, lefedjük és 3-4 percig sütjük, míg a sült fele aranybarna lesz. Ekkor megfordítjuk a galuskákat és fedő nélkül készre sütjük. Rendes egérkék maguktól is megfordulnak amikor az egyik oldaluk már megsült. Papírszalvétával vagy papírtörlővel bélelt tálon lecsepegtetjük, majd tálaló tálra szedjük.  Ha az olaj nagyon felforrósodna, amikor kiszedjük a fánkot, kissé húzzuk le az olajat a tűzről, nehogy megégjen.

A fánkokat  vaniliás porcukorral hintjük meg, és külön tálkában baracklekvárt kinálunk mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése