vagyis egérke.
Nem annyira macerás
és kényes, mint a farsangi fánk, és
nagyon finom is igy fánkszezonban. Gyerekkoromban is sokszor sütötte nagymamám,
mi egérke fánknak neveztük. Az eredeti recept 40 dkg lisztből készíti, ebből
rengeteg lesz. Ezért feleztem az eredeti receptet, de a lényeg ugyanaz.
Hozzávalók
- 20 dkg liszt
- 2 dkg vaj (vagy margarin)
- 1 tojás
- 1,5 dl tej + egy kevés az élesztőhöz
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 1 dkg élesztő
- 1 kiskanál rum
Sütéséhez
- 0,5 l olaj vagy zsír
Szóráshoz
- 10 dkg porcukor
- 1 cs. vaniliás cukor
Előkészítés:
- Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
- A tejet meglangyosítjuk.
- A tojást felverjük jó habosra.
Elkészités
A lisztet tálba tesszük, beleöntjük a felfuttatott élesztőt,
a langyos tejet, tojást, rumot, sót, és
fakanállal kikeverjük a tésztát. Hozzáadjuk a megolvasztott vajat és a
tésztában alaposan eldolgozzuk. Jó laza, kanállal szaggatható, nokedli sűrűségű
tésztát kapunk. Letakarva a kétszeresére kelesztjük.
Lábosba kb 2,5 - 3 ujjnyi olajat öntünk, mérsékelt tűzön
felmelegítjük annyira, hogy a beledobott tésztadarabka enyhén sisteregjen benne. Forró olajba
mártogatott evőkanállal lehetőleg
egyenlő hosszúkás, kanál nagyságú galuskákat teszünk az olajba, keveset, mert
nagyra növekszik, lefedjük és 3-4 percig sütjük, míg a sült fele aranybarna
lesz. Ekkor megfordítjuk a galuskákat és fedő nélkül készre sütjük. Rendes
egérkék maguktól is megfordulnak amikor az egyik oldaluk már megsült.
Papírszalvétával vagy papírtörlővel bélelt tálon lecsepegtetjük, majd tálaló
tálra szedjük. Ha az olaj nagyon
felforrósodna, amikor kiszedjük a fánkot, kissé húzzuk le az olajat a tűzről,
nehogy megégjen.
A fánkokat vaniliás
porcukorral hintjük meg, és külön tálkában baracklekvárt kinálunk mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése