2016. november 22., kedd

Vörösboros áfonya krémleves

Mutatós, finom, gazdagon dekorálható, kifejezetten ünnepkre, pl. Karácsonyra való leves.






Hozzávalók

4 személyre



  • 25-30 dkg darabos kékáfonya dzsem (1 kis üveg)
  • 2 dl tejszin
  • 1.2 l viz 
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 2-3 db szegfűszeg
  • 1 negyed mokkáskanálnyi só
  • 1 evőkanál étkezési keményitő (vagy liszt )
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 2 dl vörösbor
  • 2-3 citrom karika


Először elkészitjük a levesalapot:

A vizet feltesszük a tűzre forrni. Mialatt a viz melegszik beletesszük a sót, a fűszereket, az étkezési keményitőt es habverővel csomó mentesre keverjük. 2 evőkanál cukrot is adunk hozzá, a harmadikat utólag tesszük bele, izlés szerint,attól függően, hogy a dzsem mennyire tette a levest édesse. A dzsemből néhány darab áfonyát kimenthetünk, ezzel dekorálhatjuk majd a kész levest. Természetesen ettől el is tekinthetünk.

Ha a levesalap felforrt, lassú tűzön főzzük 5-8 percig, majd levesszük a tűzről.
A forró levesalapba belekeverjük a dzsemet, a tejszint, a vörösbort, hozzádjuk a citrom karikákat. Ezekkel mar nem főzzük. Megkóstoljuk, és ha kell még édesithetjük. Az ilyen módon kissé meghült levest tovább hagyjuk hűlni. Ha elég hűvös, tálalásig betesszük a hűtőszekrénybe. 

Tálalásnál diszithetjük a dzsemből kimentett áfonya szemekkel, de szépen mutat friss áfonyával is. Tejszinhab egyenesen kivánkozik rá. Citromhéj spirált tehetünk rá, tört mogyoróval szórhatjuk meg, vagy mandula szeleteket tehetünk rá, sőt egy egy szem egész mandulát bele is szúrhatunk a habba. A habot megszórhatjuk csokoládé reszelékkel, vagy fahéjjal. Érdekes izkombinációt ad ha kókusz reszeléket teszünk rá.  Legújabb ötlet a fagyi. Egy gombóc vanilia, vagy cirmosan vegyes vanilia-eper fagyi, vagy ki milyen izt, vagy szint gondol hozzá. 

A recept Frank Juliától származik.  Egy régi Izözön c. kiadványban találtam, azóta készitem rendszeresen minden évben Szentestére.

Megjegyzés magamnak:  Igazi akkor lenne, ha saját áfonyalekvárból lenne, mert a mostani zselésitett áfonyalekvárokban kevesebb az áfonya, mint abban, amit az ember zselésitő nélkül saját maga készit.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése