Az amerikai Hálaadás
ünnepének menü sorából származó köret igazi különlegesség lehel nálunk a is
karácsonyi asztalon.
Hozzávalók
4-6 személyre
- 1,5 kg édesburgonya hámozva, karikára vágva
- só
- 15-20 dkg olvasztott vaj
- 25 dkg-os konzerv darabolt ananász
- 10 dkg mazsola
- 25 dkg barnacukor
- 15 dkg fehér pillecukor (marshmelon)
- 15 dkg dióbél
Az édeskrumpli karikákat enyhén sózott vizben
puhára főzzük.
Egy tepsibe vagy jénai tálba beleöntjük a leszűrt ananász darabokat, és
meglocsljuk az olvasztott vaj
harmadával. Rátesszük a krumpli felét. Megszórjuk a barnacukor egyharmadával,
meghintjük a mazsola, és a dió harmadával, majd az egészet meglocsoljuk kevés
vajjal.
Rátesszük az édeskrumpli másik felét és kevés vajjal meglocsoljuk. Ismét
meghintjük a mazsola, a dió, a barnacukor harmadával, és rászórjuk a pillecukor
felét.
Kevés vajjal meglocsoljuk ismét, majd sütőbe tesszük, és kb 30 percig
sütjük erős lángon, mig a pillecukor meg nem olvad. Ekkor az édeskrumplit
kivesszük a sütőből, és összekeverjük.
Óvatosan megkóstoljuk, és ha nem elég édes, még szórunk rá barnacukrot, akár a
teljes maradékot, rátesszük a pillecukor
másik felét, megint meglocsoljuk egy kevés vajjal, és visszatesszük a sütőbe
további 50 percre.
Ha az édeskrumpli szine már barnább kicsit, kivesszük a sütőből, és
tálaljuk. Elsősorban szárnyasok (csirke, pulyka, kacsa) mellé adjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése