2016. november 22., kedd

Karácsonyi köret édeskrumpliból

Az amerikai Hálaadás ünnepének menü sorából származó köret igazi különlegesség lehel nálunk a is karácsonyi asztalon.






Hozzávalók
4-6 személyre


  • 1,5 kg édesburgonya hámozva, karikára vágva
  • 15-20 dkg olvasztott vaj
  • 25 dkg-os konzerv darabolt ananász
  • 10 dkg mazsola
  • 25 dkg barnacukor
  • 15 dkg fehér pillecukor (marshmelon)
  • 15 dkg dióbél

Az édeskrumpli karikákat enyhén sózott vizben puhára főzzük.


Egy tepsibe vagy jénai tálba beleöntjük a leszűrt ananász darabokat, és meglocsljuk az olvasztott  vaj harmadával. Rátesszük a krumpli felét. Megszórjuk a barnacukor egyharmadával, meghintjük a mazsola, és a dió harmadával, majd az egészet meglocsoljuk kevés vajjal.
Rátesszük az édeskrumpli másik felét és kevés vajjal meglocsoljuk. Ismét meghintjük a mazsola, a dió, a barnacukor harmadával, és rászórjuk a pillecukor felét.

Kevés vajjal meglocsoljuk ismét, majd sütőbe tesszük, és kb 30 percig sütjük erős lángon, mig a pillecukor meg nem olvad. Ekkor az édeskrumplit kivesszük a sütőből, és  összekeverjük. Óvatosan megkóstoljuk, és ha nem elég édes, még szórunk rá barnacukrot, akár a teljes  maradékot, rátesszük a pillecukor másik felét, megint meglocsoljuk egy kevés vajjal, és visszatesszük a sütőbe további 50 percre.

Ha az édeskrumpli szine már barnább kicsit, kivesszük a sütőből, és tálaljuk. Elsősorban szárnyasok (csirke, pulyka, kacsa) mellé adjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése