Ha nyár, akkor mi más, mint lecsó! Számtalan variációja
közül ajánlom ezt a főételnek való megoldást.
Ahány ház, annyiféle paprika-paradicsom-hagyma arány. Én a kevésbé
paradicsomos változatot kedvelem.
Hozzávalók:
4 személyre
- 10 dkg füstölt szalonna
- 20 dkg vöröshagyma
- 50 dkg lecsópaprika
- 20 dkg paradicsom
- ½ kiskanál pirospaprika
- Só
- 6-8 db virsli
- 25 dkg tarhonya
- 5 dkg zsir
- 1 mokkaskanál pirospaprika
Előkészités:
- A füstölt szalonnát kis kockákra vagy vékony hasábokra vágjuk (3-5 mm széles hasáb vagy ennek megfelelő kocka)
- A hagymát megpucoljuk, gyökér részét levágjuk, majd hosszanti irányban szálasra vágjuk (szeleteljük)
- A paprikát megmossuk, megszáritjuk, majd megfelelőre felvágjuk, ki hogy szokta.
- Kezdőknek mondom, hogy vagy a paprikából vágunk ki keresztben 3-5 mm szélesre ivelő karéjokat, vagy a paprikát hosszanti irányban 2-3 szeletre vágjuk, kb az erek vonalában, és ezeket a szeleteket keresztben szeleteljuk tovább 3-5 mm szélesen.
- A paradicsomot megmossuk, majd izlés szerint forró vizben megkapatjuk kicsit, majd hideg vizben lehűtve a héjat lehúzzuk. Ez el is maradhat, en szeretem, ha a héja is belefő a lecsóba. A paradicsomot 8-12 részre felszeleteljük. Ha nagy a paradicsom, a szeleteket meg keresztben is elvághatjuk.
- Ha bőrös virslink van, azt elég csak leöbliteni, a celofános virsliről húzzuk le a celofánt.
Elkészités:
Megfelelően nagy serpenyőben, vagy lábosban odatesszük a
szalonnát, és kisütjük a zsirját, de nem piritjuk meg. Mielőtt pirulni kezdene,
rádobjuk a hagymát, és időnként megkeverve hagyjuk, hogy a hagyma üvegesre
párolódjon. Megszórjuk a pirospaprikával, rádobjuk a paprika darabokat, sózzuk,
lefedjük. Lassú tűzön pároljuk, sütjük
Amikor kicsit atsült a paprika (10-15 perc) akkor tesszuük hozzá a
paradicsomot. Paprikája válogatja, hogy mennyi vizet enged a lecsónk. Ha kicsit
sok a folyadék akkor azt fedő nélkül amennyire lehet elpárologtatjuk.
Amikor a paradicsom is szetfőtt, de legalább is jól
átpárolódott a paprikával együtt, akkor tegyük rá a virsliket a tetejére,
hagyjuk rajta párolódni, kicsit bele is kevergethetjük a lecsóba őket. Majd
lezárjuk a tüzet alatta es lefedjük.
Hozzáláthatunk a tarhonyához:
Zsiron megpiritjuk a tarhonyát, mennél barnább, annál
finomabb lesz. Végül megszórjuk
pirospaprikával, kb fél kiskanál sóval megsózzuk, es apránként felöntjük
vizzel. Kb két-háromszoros mennyiségű
vizet vesz fel, térfogatához mérve. Kétszeres mennyiségű vizet önthetünk bele
egyszerre is, de utána jobb ha apránként öntünk hozzá, mindig beforralva
kicsit, majd újra öntünk hozzá vizet, újra hagyjuk, hogy felvegye, igy (egy kis
gyakorlat után) nem főzzük túl, és nem is marad kemény a tarhonyánk.
Tálalásnál a tányéron a tarhonya mellé tálaljuk a lecsót és
teszünk ra egy-két virslit is.
Természetesen füstölt szalonna és zsir helyett használhatunk
olajat a lecsóhoz is és a tarhonyához is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése