Egyszerű, izes, hidegen is ehető savanykás-édes tojásleves.
Hozzávalók:
4-6 személyre
- 5 dkg zsíradék
- 5 dkg liszt
- 1 kávéskanálnyi cukor
- fél kiskanál pirospaprika
- 1—1,5 dkg só
- 1—2 babérlevél
- 2 dkg hagyma
- késhegynyi törött bors
- 1—2 kanál ecet
- 1,5 dl tejfel
- 4 tojás (személyenként 1 db)
- 1,5 liter folyadék. (1.2 liter plusz 0.3 liter)
Elkészítés:
1,2 l vizbe tesszük a megmosott, megtisztitott, behasitott hagymát és a babérlevelet, és felforraljuk.
Közben a zsíradékot megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, a lisztet és állandóan keverve sötét zsemleszínűre pirítjuk. Pirospaprikával egy kis szint adunk ennek a rántásnak.
A tűzről lehúzzuk, kicsit félretesszük, hogy hüljön, ne legyen annyira forró, épp csak jó meleg. Majd 2—3 dl hideg vízzel felöntjük, simára keverjük. Végül a forrásban levő vízhez adjuk. Megsózzuk és 8—10 percig egyenletesen forraljuk. Ekkor beletesszük az ecetet, örölt borsot. A hagymát és a babérlevelet eltávolitjuk belőle.
A tojásokat elvileg buggyantani kell bele, vagyis egy kis lábasba átmerünk 2—3 ujjnyi levest.. Felforraljuk és egészben, egymás mellé, óvatosan beleütjük a tojásokat, majd nagyon lassan forraljuk tovább még 4-5 percig. A fazékban maradt levesbe beletesszük a tejfelt, amit előzőleg kevés levessel simára kikevertünk. Tálalásnál a tányérokba szedünk egy-egy tojást kevés lével, amiben főtt, majd rászedünk egy két merőkanállal a kész levesből.
A napközis, olcsóbb változat szerint a tojásokat felverjük, és vékony sugárban belecsorgatjuk a forró levesbe. Ilyenkor 1-2 tojást el is spórolhatunk.
További változat, amikor a hagymát nem egészben főzzük bele, hanem apróra vágva a rántásba keverjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése