Többféle izesitéssel is készithetjük ezt a finom gyermekkori sült-főtt tésztaételt. Ez az "eredeti" recept anyósom konyhájából maradt rám.
Hozzávalók:
- 30 dkg széles metélt
- 10 dkg mák, darálva
- 10-15 dkg dió, darálva
- 10 dkg baracklekvár
- 20 dkg porcukor
- 3 tojás
- 10 dkg vaj
- 2 dl tejföl
- 1 citrom
- 1 marék mazsola
- 1 evőkanál olaj vagy vaj
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
tepsi:
- 18X18 vagy 18x24 (cm) esetleg ehhez hasonló méretű tortaforma is megfelel.
Elkészités:
Főzzük ki a tésztát. A főzővizbe tegyünk 1-2 kiskanál sót, és 1 evőkanál étolajat.
Ha a tészta megfőtt szűrjük le.
Keverjük össze a darált diót és a darált mákot 10-10 dkg porcukorral.
Olajjal vagy vajjal kenjünk ki egy normál méretű tepsit, majd szórjuk ki zsemlemorzsával.
Keverjük össze a három tojássárgáját a vaj felével, 10 dkg porcukorral, 2 dl tejföllel, mazsolával és reszeljük bele a citrom héját is. Ebbe a masszába keverjük bele a megfőtt tésztát.
Verjük fel a három tojásfehérjét habnak, és óvatosan forgassuk bele a tejfölös-tésztás masszába.
A tejfölös-tésztás massza egyharmad részét teritsük el a tepsiben, pöttyögessük meg barack lekvár felével majd egyenletesen osszuk el rajta a cukros mákot. Teritsük el rajta a tejfölös tészta másik harmadrészével, ezt is pettyegessük meg lekvárral, és osszuk el rajta egyenletesen a cukros diót.
Fedjük be az egészet a megmaradt tejfölös-tésztás masszával., és szeleteljük rá a megmaradt vajat. Végül szórjuk meg a tetejét bőven zsemlemorzsával.
Sütőben 180 fokon kb egy órán át sütjük.
Szeletekre, vagy kockára vágva, porcukorral vagy gyümölcs öntettel tálaljuk.
Megjegyzés:
Sárgabarack lekvár helyett használhatunk bele szilvalekvárt és reszelt almát – ettől kicsit flódni hatású lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése