2022. szeptember 22., csütörtök

Rakott tészta (édes)

Többféle izesitéssel is készithetjük ezt a finom gyermekkori sült-főtt tésztaételt. Ez az "eredeti" recept anyósom konyhájából maradt rám.


Hozzávalók:

  • 30 dkg széles metélt
  • 10 dkg mák, darálva
  • 10-15 dkg dió, darálva
  • 10 dkg baracklekvár
  • 20 dkg porcukor
  • 3 tojás
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 1 citrom
  • 1 marék mazsola

a tepsi kikenéséhez
  • 1 evőkanál olaj vagy vaj

a tepsi kiszorásához
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa

tepsi:

  • 18X18 vagy 18x24 (cm) esetleg ehhez hasonló méretű tortaforma is megfelel.


Elkészités:

Főzzük ki a tésztát. A főzővizbe tegyünk 1-2 kiskanál sót, és 1 evőkanál étolajat.

Ha a tészta megfőtt szűrjük le.

Keverjük össze a darált diót és a darált mákot 10-10 dkg porcukorral.

Olajjal vagy vajjal kenjünk ki egy normál méretű tepsit, majd szórjuk ki zsemlemorzsával.

Keverjük össze a három tojássárgáját a vaj felével, 10 dkg porcukorral, 2 dl tejföllel, mazsolával és reszeljük bele a citrom héját is. Ebbe a masszába keverjük bele a megfőtt tésztát.

Verjük fel a három tojásfehérjét habnak, és óvatosan forgassuk bele a tejfölös-tésztás masszába.

A tejfölös-tésztás massza egyharmad részét teritsük el a tepsiben, pöttyögessük meg barack lekvár felével majd egyenletesen osszuk el rajta a cukros mákot. Teritsük el rajta a tejfölös tészta másik harmadrészével, ezt is pettyegessük meg lekvárral, és osszuk el rajta egyenletesen a cukros diót.

Fedjük be az egészet a megmaradt tejfölös-tésztás masszával., és szeleteljük rá a megmaradt vajat. Végül szórjuk meg a tetejét bőven zsemlemorzsával.

Sütőben 180 fokon kb egy órán át sütjük.

Szeletekre, vagy kockára vágva, porcukorral vagy gyümölcs öntettel tálaljuk.


Megjegyzés:

Sárgabarack lekvár helyett használhatunk bele szilvalekvárt és reszelt almát – ettől kicsit flódni hatású lesz.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése